Home » Literature

Willmaguide Australien

29 september 2010 2 902 visningar 2 kommentarer

Sedan drygt 25 år tillbaka reser Margareta Lindblad och Willy Westby runt i världen och samlar fakta och intryck till guideböckerna, som de skriver. Själv kom jag i kontakt med dem någon gång 1986. Scenen var Stadsbiblioteket i Göteborg. Ett resföredrag om Australien hade utlovats och vi var många som köade för att komma in i hörsalen. Intresset var så stort att man tvingas stänga dörrarna med orden: ”Nu är det fullt men Margereta och Willy har lovat att köra en extraföreställning om 90 minuter. Ta er en kopp kaffe så länge!”
Väl bänkade för att få höra om Australien fick vi oss ett fantasiskt resföredrag till livs. Vad vi också fick var en vink om att detta var genomförbart. Man kunde faktiskt resa så långt bort som till Australien för en överkomlig summa pengar. Priserna på flygbiljetter hade sjunkit och i Australien hade man börjat inse sin otroliga potential som turistland och på allvar satsa på turistindustrin.
När ljuset tändes berättade Margareta Lindblad och Willy Westby att de just hade skrivit en resehandbok om Australien. Jag hade inte pengar nog för att köpa ett exemplar på plats, men boken låg i ett paket under granen den kommande julen.

Ett år senare var jag på väg till Australien med en redan då välläst bok i bagaget. När jag sedan på resande fot träffade andra svenskar,  hade de alla ett exemplar i sina ryggsäckar. I samlingsrum och matsalar på vandrarhemmen kunde man identifiera svenskarna just för att de satt med näsan ner mellan de orangea pärmarna, planerandes morgondagens äventyr med hjälp av Margareta och Willy.
När boken kom på tal brukade vi fnissa lite över detaljer som att författarna under ett tågstopp i Broken Hills drar på sig träningskläder och joggar lite fram och tillbaka på perrongen, att prioritet nummer ett när de anländer till en ny stad verkar vara att hitta en vegetarisk restaurang, de handritade kartorna och att Margareta hade en skojig hatt på bilden på baksidan.
Boken kom att bli en mycket användbar följeslagare på mina första två resor till Australien. Den gjorde det som en guidebok ska; dvs informera och inspirera. Jag sökte information om ställen jag skulle till och lät mig inspireras att inkludera andra delar av Australien på kommande resor. Det var också en utmärkt bok att slå ihjäl lite tid med; t.ex. i väntan på att långfärdsbussen, som man man skulle med, skulle köra fram och öppna dörrarna. Mina favoritkapitel var kanske just de mer berättande delarna, som t.ex. skildringen av resan Sydney-Perth med tåg eller när de ger sig på att resa från Perth hela vägen upp till Darwin.

Den första utgåvan (1986) och den senaste (2008)

Sedan några år tillbaka ges Willmas Australienguider ut i samarbete med Lonely Planet. Jag gissar att det är ett hästarbete att inför varje nyutgåva samla in fakta och uppgifter för att hålla boken så uppdaterad som möjligt. Har man nu istället folk i Australien som kan hjälpa till med det så är mycket vunnet.

Är det ett måste att ha en guidebok om Australien på svenska så är Australien – Willmaguide det självklara valet. Senaste upplagan från 2008 har 912 sidor och kan köpas bl.a. här.
På den egna hemsidan frågar de sig om de har drömjobbet. Det kan mycket väl vara så.

Och för er som inte tänker läsa boken utan väntar på filmen, så kommer den här:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Kommentarer »

  • Anna säger:

    Intresseväckande, helt klart! Mycket bra idé med högläsning på bloggen. Och vad roligt att få se dig live!

  • Johan Drejenstam (author) säger:

    Jag kände mig som killen i Boktipset. :)
    Uppföljning om Nordkoreaboken kommer. Har fått två trevliga mail idag från Westby och Lindblad.

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.