Home » Culture

TV-tips: Australia

8 januari 2012 3 947 visningar En kommentar

Ikväll är det uppesittarkväll, i alla fall för oss som tänker se filmen Australia på TV4 kl. 21.00. För er som inte sett den kan jag berätta att vi talar om en film, som använder sig av klassiska filmclichéer. Fin socitetsdam från England kommer till Northern Territory pga av omständigheter som inte bara får henne att resa till andra sidan jorden utan också gör henne till ranchägare. En stilig man till häst kommer till hennes undsättning och givetvis uppstår ljuv musik mellan den fina damen och honom.

Det hade ju inte varit mycket till film om de båda därefter fick ett lugnt och trivsamt liv tillsammans. Istället väntar en rad utmaningar. In träder en filmskurk som är så elak att det nästan är parodiskt. Man lyckas också väva in ett av det moderna Australiens största trauman: Tusentals aboriginbarn skiljdes från sina föräldrar för att sedan växa upp i barnhem eller hos vita fosterföräldrar. Detta gjordes för att man ville ”civilisera” aboriginerna och då ansågs det lämpligt att ge barnen en ”vit” uppfostran. Detta pågick fortfarande under 1970-talet. 2007 bad dåvarande premiärminister Kevin Rudd officiellt de drabbade om ursäkt.

I huvudrollerna ses de inte helt obekanta Nicole Kidman (och det är ju smått lustigt att Kidman, född på Hawaii och uppvuxen i Sydney, här spelar engelsk dam som kommer till Australien) och Hugh Jackman. Den alltid sevärde Bryan Brown spelar storgodsägare.
Filmen utspelas under andra världskriget och japanen är inte långt borta. Ni som kan er historia vet att Darwin bombades…
Nåja, jag ska inte avslöja för mycket ;)

Australia är mycket sevärd. Bra skådespelarinsatser och fantastiska landskapsbilder gör att man förlåter den något stereotypa handlingen. Det är en mycket lång film, men den känns inte det minsta långsam. Det finns många sämre sätt att spendera 165 minuter. För oss australienälskare är det ju dessutom snudd på julafton. Det är en otroligt vacker film, och visst fanns Tourism Australia med på ett hörn med samarbete med filmbolaget. En rad reklamfilmer för landet sattes också ihop med den gemensamma slogan: ”See the Movie, See the Country”
Så poppa en stor bunke pop-corn och njut. Det ska jag göra.

Läser du detta efter den 8 januari 2012, då detta skrevs och Australia visades på TV, kan du givetvis köpa filmen här och här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En kommentar »

  • Boel i Sydney säger:

    Mycket bra och vackert gjord film, se den!

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.