Home » Other

Studera på universitet i Australien

22 augusti 2012 3 902 visningar Inga kommentarer

I vår globaliserade värld blir det allt viktigare att vara flytande i engelska och att ha internationell erfarenhet på sitt CV för att kunna slå sig fram i karriären – att åka iväg för att plugga utomlands är ett bra sätt att slå två flugor i en smäll. Enligt en enkätundersökning som Statistiska centralbyrån gjorde bland svenska gymnasieungdomar 2011 så är mer än hälften intresserade av att studera utomlands på universitetsnivå – och det är de engelsktalande länderna som lockar mest. Efter USA och Storbritannien är Australien det mest populära landet: 10 % av alla svenska universitetsstudenter utomlands har valt Australien som studieland.

Foto: EF

Varje år välkomnar Australien cirka 600 000 internationella studenter från mer än 200 länder världen över. Landet har ett fyrtiotal traditionella universitet, många av dem världsledande inom sina kunskapsområden. Australiensiska universitet är i synnerhet renommerade för banbrytande forskning inom medicin, fysik, kemi, IT, bioteknologi och astronomi. Är du intresserad av Stillahavsområdet eller aboriginsk kultur är Australien utan tvekan det självklara valet. Utöver de stora universiteten hittar du dessutom hundratals andra institutioner som erbjuder studier på högskolenivå – många av dem är också berättigade till studiestöd från CSN.

Foto: EF

Men det är inte bara akademisk excellens som får ambitiösa studenter att välja Australien. Livskvalieten i ett land med soligt väder året om gör sitt till och det finns massor att upptäcka mellan föreläsningarna. Australiens studenter är bland de mest aktiva i världen och deras fysiska välmående återspeglas i studieresultaten.
Ett tips om du är sugen på att studera i Australien är att åka på en språkkurs innan du ansöker till universitetet. Då får du både bättra på engelskan (och förbereda dig för en TOEFL- eller IELTS-examen som du behöver för att bevisa att din engelska är bra nog för universitetsstudier), samt prova på att bo och plugga i Australien innan du binder upp dig för en hel utbildning. En bra språkskola kan erbjuda råd när du ska välja var du vill plugga och sen hjälpa dig ansöka till universitetet efter att du avslutat din språkkurs med dem.

Foto: EF

De flesta australiensiska universitet har ett tvåterminssysten med 4-6 veckors lov mellan terminerna. Med ett studentvisum får du arbeta 80 timmar i månaden och hur många timmar du vill under loven. Du bör utnyttja den möjligheten eftersom ett extrajobb ger dig både pengar i kassan och värdefull arbetslivserfarenhet. I Australien startar det akademiska året i slutet av februari eller början av mars, men ibland finns det även möjlighet att börja till ”vårterminen” som börjar i juli. En kandidatexamen (Bachelor’s degree) tar tre till fyra år, beroende på vilket ämne du vill plugga och om du vill göra praktik eller ett utbyte under din studietid. Om du väljer en utbilding som kräver legitimering, som läkare eller advokat, så är det viktigt att se till att du kan tillgodoräkna dig dina studier när du kommer tillbaka till Sverige.
Artikel skriven i samarbete med EF Språkresor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.