Home » Interviews

Intervju med Sophia Drejenstam

1 mars 2010 16 421 visningar Inga kommentarer

Foto: Martin Zetterman

Namn: Sophia Drejenstam
Ålder: 20
Bor: Göteborg

När var du i Australien?
Jag var i Australien hösten 2009. Jag lämnade Sverige i början av september och kom tillbaka i början av december, lagom till jul!

Varför valde du att resa till Australien?
Jag har hört mycket gott om Australien ända sen jag var liten och har alltid varit sugen att åka dit. Jag började planera min resa på riktigt i slutet av gymnasiet men det var en lång väg dit som gick genom Norge, där jag jobbade för att få ihop pengar.

Reste du tillsammans med någon eller ensam?
Jag reste tillsammans med min pojkvän som redan har varit i Australien tre år tidigare och tyckte väldigt mycket om det. Jag hade först tänkt åka ensam men nu i efterhand är jag glad att jag hade någon med mig. Hade jag däremot jobbat i Australien tror jag att det hade varit lite lättare att var ensam i och med att man då har något att göra hela dagarna.

Vilka delar av Australien besökte du?
Vi började vår resa i Sydney, New South Wales och åkte upp för östkusten för att vända i Cairns, Queensland. Vi var bland annat i Port Maquarie, Brisbane, Noosa, Hervey Bay, Whitsunday Islands och Cairns.

Vilket flygbolag reste du med?
Vi flög med Thai Airways och mellanlandade i Bangkok både på resan dit och resan hem.

Är du nöjd med flygresan?
Flygresan var till och börja med väldigt lång och sätena var väldigt trånga. Bortsett från det var resan helt okej. Dock var informationen från flygbolagets sida mycket dålig och en 24-timmarsresa höll på att bli en 48-timmars på grund av en oväntad försening som vi inte fick någon information om förrän det nästan var försent.

Whitehaven Beach, Whitsundays, Queensland - Foto: Sophia Drejenstam

Vad gillade du bäst i Australien?
Oj svår fråga! Jag tyckte om det mesta i Australien, varje ställe har sin egen charm och sina egna små speciella saker som gör det bra. Men jag gillade verkligen Fraser Island, världens största sandö. Vi åkte med en guidad tur vilket vi tyckte var praktiskt då vi stötte på ett antal ”self drives” som hade fastnat både en och två gånger i den djupa sanden… Även valsafari var en otrolig upplevelse som jag aldrig glömmer. Tyvärr är det ju inte alltid valar som simmar utanför Australiens östkust, men vi kom precis i tid!

Vad tyckte du minst om?
Jag tyckte minst om stressen i Sydney. Det visades ingen riktigt hänsyn på stan, alla plöjde fram utan att varken se sig om eller be om ursäkt. Sydney är en underbar stad men det drar ned lite på betyget att många var så stressade. Kackerlackorna var inte heller någon hit. Om man har chansen, försök att bo så högt upp som möjligt, dit tar sig inte kackerlackorna så lätt. Värre är det om man bor på markplan med glipor mellan dörr och golv…
 
Om du skulle ge ett råd till någon som tänker resa till Australien för första gången, vad skulle det vara?
Tänk på avstånden! Det som ser ut som en nätt liten sträcka på kartan är i verkligheten otaliga timmar på en buss eller på ett flygplan. Planera in resan så att ni har mycket tid så att ni inte behöver springa runt på de sista ställena ni besöker eller avboka något, allt har sin charm!

Vilken var din favoritstad och varför?
Min absoluta favorit när det gäller större städer är Brisbane. Det mesta ligger inom gångavstånd och stranden mitt i staden, South Bank, är absolut en höjdpunkt varma dagar. Vi bodde på hostel större delen av resan, och de flesta i Brisbane var helt okej! Invånarna i Brisbane var mer avslappnade och ”laid back” jämfört med de i Sydney.

Vad var det absolut godaste som du åt på resan?
Det absolut godaste vi åt var oväntat nog ett vitlöksbröd på ”Hoolihans” i Hervey Bay. Det var så gott att vi var där fyra dagar i rad bara för att äta deras bröd! Men för att vara lite med turist så måste jag nog säga kängurufilé mitt ute i regnskogen i Cape Tribulation. Jag vet inte om det var hela stämningen och känslan just att vara i regnskogen mitt ute i ingenstans och äta färsk känguru, men gott var det!

Hur tog du dig fram i Australien?
Vi köpte ett busspass en av de första dagarna i Sydney som gällde hela östkusten åt ett håll i tre månader. Väldigt smidigt då vi kunde boka på internet bara några timmar innan bussen skulle gå och sedan åka flera mil i en relativt bekväm buss och komma fram pigga och utvilade!

Finns det något som man absolut inte får missa om man åker till Australien?
Vi besökte en massa ställen runt hela östkusten och jag gillade som sagt det mesta men Fraser Island var en riktig pärla om man vill uppleva lite äventyr och aktivera sig. Noosa var en liten stad norr om Brisbane som vi tyckte mycket om, en liten sömnig stad med underbara stränder och intressanta människor.

Sökte du information på nätet om resan innan du gav dig av ?
Ja, vi sökte en hel del information innan vi åkte. Eftersom Australienska myndigheterna är hårda när det gäller visum så sökte vi efter hjälp med att ansöka om detta. Vi kollade även upp hostel och sevärdheter innan vi åkte för att ha ett hum om vad man skulle hinna med att se i detta stora land. Vi hittade det mesta på australienguiden.se.

Skulle du vilja resa tillbaka till Australien igen?
Absolut! När jag har sparat ihop tillräckligt med pengar tror jag att det blir en resa till! Vi var borta i tre månader förra gången och vi hann inte ens se en fjärdedel! Så det finns mycket kvar att upptäcka!

Om du fick möjlighet att åka tillbaka vad skulle du göra/se då?
Om jag fick chansen att åka tillbaka skulle jag vilja börja i Perth på västkusten för att sedan åka inåt landet till Uluru och ”det röda inlandet”. Efter landsbygden skulle jag åka söderut mot Kangaroo Island. Styr sedan kosan mot Adelaide och Great Ocean Road mot Melbourne. En avstickare till Tasmanien hade inte varit fel, skulle gärna vilja se en Tasmansk djävul i dess naturliga miljö. Om jag skulle komma iväg på den här resan skulle jag vilja ha en bil så att man inte behöver planera med buss och liknande, även om det inte var krångligt så kan det vara skönt att åka när man vill. Ska bara ta körkort först!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.