Home » New South Wales, Tasmanien

Bränderna i Australien

8 januari 2013 4 016 visningar 3 kommentarer
Foto: Mitchel Estens, ABC News

Foto: Mitchel Estens, ABC News

Australien, detta land av extrema väderförhållanden är åter igen drabbat. En värmebölja med temperaturer runt 40 grader har rört sig över de södra delarna från väster mot öster. Ovanpå det har det varit starka vindar. Den kombinationen brukar föra med sig skogsbränder; så också denna gång.
Nu rapporteras bränder från hela sydöstra Australien. Värst har elden farit fram på Tasmanien, där man till och med befarar dödsfall.
Under det senaste dygnet har också ett stort antal bränder ställt till problem i New South Wales, där man även tvingats evakuera vissa områden. I huvudsak brinner det ute på landsbygden, men i Sydneys västliga utkanter bekämpar man ett flertal bränder.

fire2

Foto: ABC News

Förr i tiden brukade aboriginerna bränna av vissa områden just för att förhindra större bränder. Blixtnedslag var också en orsak till mindre och medelstora bränder. I det moderna Australien ägnar man sig inte åt svedjebruk och bränder som startas av blixten eller på annat sätt släcks snabbt. Därför blir problemet så mycket större när väl elden verkligen tar sig; ofta då under högsommar med kraftiga vindar.
Många eukalyptusträd är dessutom rena brandbomber. När de fattar eld stiger temperaturen inne i stammen och till sist exploderar trädet och skickar då ut kaskader av brinnande sav.


Filmklipp från Sydney Morning Herald

Man jämför redan årets bränder med de som drabbade Victoria 2009. Förutom stora materiella skador miste drygt 170 människor livet. Förhoppningsvis behöver det inte komma dithän den här gången. Svalare väder är dessutom utlovat om ett par dagar, vilket kommer att underlätta släckningsarbetet.


Aktuell karta över bränderna i New South Wales

Om du är i sydöstra Australien just nu och planerar att röra dig utanför de större städerna, så följ med i nyhetsrapporteringen. Oavsett var du befinner dig i sydöstra Australien så tänk på att värmen i sig kan vara farlig. I skrivande stund har så gott som hela New South Wales temperaturer över 40 grader. Därför:

  • Vistas inte i solen mer än nödvändigt.
  • Ha alltid något på huvudet.
  • Drick mycket; även fast du inte är törstig.
  • Känner du dig yr och illamående; uppsök ett svalt skuggigt ställe, sätt dig ner med huvudet lutat mot knäna och DRICK VATTEN!

Här kan du följa rapporteringen om bränderna i ABCs liveblogg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Kommentarer »

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.