Home » History, Sydney

Se Sydneys undre värld i Stockholm

15 september 2011 2 543 visningar Inga kommentarer

 

I Stockholm pågår just nu en fotoutställning med Australienanknytning. Man visar upp en unik fotosamling med bilder på misstänkta brottslingar från 20- och 30-talets Sydney.

James Dean?

Detta är inte klassiska mug-shots med en bild framifrån och en profilbild. Istället lät New South Wales Police Department de misstänkta posera som de själva ville, vilket har gett bilderna karaktären av vanliga porträttfoton tagna i ateljé.
Några av dessa människor i samhällets utkanter ser ut att trivas med att posera medan andra ser förlägna ut. Det är svårt att inte fundera på vilka de var och hur det gick sedan efter tiden i fängelse. 

För er som blir sugna på att se detta australiska stycke foto- och kriminalhistoria finns utställningen på Fotografins Hus på Skeppsholmen i Stockholm. Den invigs idag av den australiske ambassadören Paul Stephens och pågår t.o.m. den 22 oktober 2011. 

För de som inte har vägarna förbi Stockholm och Skeppsholmen finns en bok att köpa vid namn City of Shadows av Peter Doyle.
Bara den poetiska beskrivningen ”Fascinating and often eerily beautiful images of everyday misadventure in Sydney between 1912 and 1948” får mig att bestämma mig för att köpa mig ett ex. 

Titeln på utställningen, This man refused to open his eyes, har man tagit från påskriften på denna bild: 

 

Detta är Thomas Bede, som 1928 dömdes till $8 i böter för att ha mutat ett vittne. Han blundar på samtliga bilder, som togs på honom. Tänk om han hade vetat att bilderna på honom en dag skulle visas världen runt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.