Home » Queensland, Victoria

Queensland städar efter katastrofen samtidigt som Victoria drabbas av översvämningar

16 januari 2011 4 398 visningar 3 kommentarer

I Queensland städar man upp efter översvämningskatastrofen. Över 100 000 frivilliga är i arbete med att röja efter vattenmassorna i Brisbane och Ipswich. Alltfler människor kan återvända till sina hem, som i många fall är svårt vattenskadade. Det är inte lika vanligt i Brisbane att huset står någon meter ovanför marken, såsom i norra Queensland.
Brisbanes borgmästare, Campbell Newman, har uppmanat stadens invånare att återvända till sina arbetsplatser: ”We have to get this city cranking back into gear again. It’s just as important to the overall recovery in Brisbane.”
Så långt har 18 personer dödats i översvämningskatastrofen. Fortfarande saknas människor och många av dessa tros vara omkomna. De flesta döda och saknade är från området i Toowoomba väster om Brisbane. Där drabbades man av något som har kallats en inland tsunami med stora vattenmassor for fram och svepte med sig allt i sin väg.

Det brukar höra till politikers paradgrenar att kliva fram i stunder av kris för att då ingjuta mod och hopp i människor. Någon som så långt verkar klara denna uppgift mycket bra är Queenslands premiärminister Anna Bligh, som fortlöpande har synts och hörts alltmedan hennes delstat har kämpat mot vattenmassorna. I bakgrunden har också Australiens premiärminister Julia Gillard funnits, men det är just Anna Bligh som stått mest i rampljuset. Detta får man förmoda beror på att delstaterna har en ganska stor självständighet, och därför är det i första hand Queenslands premiärminister, som talar till delstatens invånare.
Och som hon gör det sedan! Hon har levererat de ena klassiska citaten efter de andra och har dessutom gjort det med empati och kämparglöd. Här är talet som alla pratar om:

Man behöver inte bo i Queensland för att få en klump i halsen…

För närvarande är tre kvinnor premiärministrar i Australien. Förutom Anna Bligh och Julia Gillard har Kristina Keneally posten i det folkrika New South Wales. Alla tre är medlemmar i Australian Labor Party, och det är anmärkningsvärt att Anna Bligh, kvinna och socialdemokrat, har blivit vald till premiärminister i det annars så konservativa Queensland.

Ett vanligt år brukar det regna rikligt i norra Australien, men städer uppe i norra Queensland, såsom Cairns och Townsville, har inte drabbats. Det är omvända förhållanden alltså. De som bor i Victoria, en delstat som så här års ska ha ett varmt och soligt sommarväder, har under de senaste dagarna fått sin egen översvämningskatastrof. I de norra och västra delarna av Victoria står 13 000 hus under vatten och man har tvingats evakuera 3000 människor. Precis som i Queensland har kraftbolagen av säkerhetsskäl brutit strömmen för många hushåll.
Victorias premiärminister, Ted Baillieu, beskriver översvämningarna som en av de värsta i delstatens historia.

Beaufort, Victoria. Foto: ABC News: Adrian Di Virgilio

Låt oss hoppas att vattnet fortsätter att sjunka undan i Queensland och att Victorias översvämningar blir kortvariga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Kommentarer »

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.