Home » Queensland

Queensland andas ut efter cyklonen

3 februari 2011 12 649 visningar En kommentar

Cyklonen Yasi mattades av samtidigt som den nådde kusten. Även om den materiella förödelsen på sina håll är stor verkar det ändå som att de värsta farhågorna inte har besannats.
Nu har folk återvänt hem från de evakueringsstationer som satts upp i köpcentrum och liknande inne i städerna, och nu börjar man röja upp.

Foto: Jamie Hanson

De ekonomiska följderna kommer dock att bli svåra för både Queensland i stort och för enskilda människor. Många jordbrukare har fått sina banan- och sockerrörsplantager jämnade med marken. Därtill kommer givetvis också skador på bostäder, bilar, etc.

Den lilla staden Cardwell, som ligger 165 km norr om Townsville, ser ut att höra till de områden som drabbades som värst av cyklonen. Tillfartsvägarna till staden är inte farbara och nere i hamnen har lyxbåtar för många miljoner dollar förstörts.
I nästan ett dygn befarades att ett eller flera dödsfall inträffat i Cardwell. Befolkningen hade uppmanats att lämna sina bostäder, men ca 100 invånare valde att stanna kvar. Ett par av dessa saknades under gårdagen och speciellt orolig var man för en man, som setts försöka navigera sin båt in i skydd i ett mangroveträsk strax innan Yasi slog till.
Nu har alla dock återfunnits vid liv.

The Esplanade, Cairns. Foto: Patrick Hamilton

Turist- och backpackerstaden Cairns har klarat sig relativt lindrigt. Queenslands premiärminister Anna Bligh deklarerade att det mesta kommer att vara som vanligt inom ett dygn.
Om du är i Cairns bör du följa polisens uppmaning att inte ägna dig åt ”sightseeing” på stan och att vara försiktig med att använda fuktig, elektrisk apparatur. Tills annat sägs ska dricksvatten kokas och man bör inte gå i närheten av nedfallna träd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En kommentar »

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.