Home » Flying

Qantas i luften igen!

31 oktober 2011 1 991 visningar En kommentar

Beskedet till er som ska flyga med Qantas idag eller senare i veckan är att ni ska bege er till flygplatsen som vanligt.

När Qantas plan blev stående på marken i lördags, tänkte jag givetvis att detta måste skrivas om i Australienbloggen. Jag hade dock en fulltecknad helg utan datortid så det fick vara. Samtidigt konstaterade jag: ”Så fort jag publicerat en artikel som i slutet skulle innehålla uppmaningen för drabbade att vända sig till sin resebyrå samt att följa händelseutvecklingen på Qantas Facebook-sida, skulle meddelande komma om att planen var i luften igen.”
Det sade sig själv att denna konflikt inte skulle vara många dagar till. Det ligger nämligen ganska mycket prestige och stora summor pengar i att hålla ett flygbolag igång. Dessa företag förknippas ju ofta med sina hemländer och då ser det illa ut att maskinerna dekorerade med kängurus står på marken pga en arbetskonflikt. Qantas är intimt förknippat med Australien och Australien är intimt förknippat med Qantas.
För oss svenskar kan det vara lite svårare att förstå. Vårt förhållande till SAS är lite mer avslappnat. När det går bra för det skandinaviska flygbolaget så känns det väldigt svenskt, men det är problem, som t.ex. när markpersonalen på Kastrup strejkar (igen), så känns det som ett danskt företag och vi kan skaka av oss det.
Det går inte i Australien och när samtliga plan tog mark i lördags och blev stående, var ledande politiker snabbt ute och utryckte sin irritation över händelseutvecklingen och uppmanade fackföreningar och Qantas att snabbt komma till en uppgörelse.
Att Australiens främsta transportör av turister alldeles innan högsäsongen ska starta skulle ha sina plan på marken fanns inte på kartan. Ifall inte politikerna förstod det själva skyndade sig representanter för turistindustrin att påpeka det högst olämpliga i detta.
Natten till idag svensk tid kom så det väntade beskedet: Den australiska arbetsdomstolen, Fair Work Australia, ingrep och beordrade ett slut på strejker och lock-out. Strejken ansågs som samhällsfarlig.

Bakgrunden till konflikten är en utdragen dispyt mellan Qantas och facken om företagets framtid. Det går inte så bra för Qantas och man letar efter vägar att komma tillrätta med en rad olika problem. De förslag som hittills kommit fram kommer givetvis att drabba de anställda och deras villkor. Speciellt bekymrad är man över strategin att skapa nya företag inom Qantas-sfären, varav ett par ska koncentrera sig på trafik mellan Asien och Australien. Man befarar att det kommer att innebära att australisk personal sägs upp till förmån för billigare, asiatisk arbetskraft.
Nu har parterna 21 dagar på att komma överens. Om inte så sker kommer man från FWA själv bestämma villkoren. Med andra ord: Qantas kommer att fortsätta flyga under en överskådlig framtid.

Klipp från 10 News:

Konflikten beräknas ha kostat Qantas över 500 000 svenska kronor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En kommentar »

  • Boel i Sydney säger:

    De har fortfarande inte kommit oversens och manga piloter har lamnat Qantas… far se vad som hander de narmaste dagarna…

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.