Home » Flying

Qantas + Emirates = Sant!

6 september 2012 4 381 visningar 8 kommentarer


Det är kanske att ta i om man säger att det nyss annonserade samarbetet mellan Qantas och Emirat Airlines slog ner som en bomb, men visst blev många överraskade. De båda flygbolagen kallar dealen för an integrated partnership.
Beskedet från Qantas att flygbolaget stannar i One World-alliansen fick många med samlade flygpoäng att dra en lättad suck. Dock avslutas samarbetet med code share flights med British Airways; dvs att passagerare som har löst biljett med Qantas eller British Airwas kan hamna på samma plan. Enligt pressreleasen så kommer bolagen ändå fortsätta samarbeta.
Dealen togs fram på endast fyra månader och bolagen förbinder sig att samarbeta i tio år med start i april 2013. Man meddelar också att inga anställda kommer att förlora sina jobb som följd detta.

Se de båda flygbolagens gemensamma film:

Det är ingen hemlighet att Qantas har det svårt med lönsamheten. Man har gjort diverse besparingar, vilket i sin tur fick personalen att gå ut i strejk förra året. Man hoppas givetvis att samarbetet kommer att innebära att man tar viktiga marknadsandelar från andra flygbolag. Singapore Airlines har dessutom nyligen annonserat att man kommer att satsa extra mycket på den australiska marknaden. Det är med andra ord viktigt för Qantas att stå väl rustade.

Så vad kommer detta att innebära för svenskar, som reser med Qantas till Australien? Troligen kommer vi att resa med Emirat från Europa till deras hub i Dubai för byte av flyg till Australien. Sträckan Dubai – Australien kommer man att flyga med Qantas.
Bra eller dåligt? Själv föredrar jag att flyga via Sydostasien. Städer som Hong-Kong, Bangkok, Kuala Lumpur och Singapore är mer intressanta än Dubai.
Det var också det som väckte mest ont blod på Qantas Facebook-sida, när nyheten presenterades tidigt i morse svensk tid. Singapore verkar vara mer attraktivt för resenärer mellan Australien och Europa än Dubai.
Någon påpekade att med Singapore som stopp får man två ”nätter” ombord. Med en betydligt kortare flygtid från Dubai till Europa, ca sex timmar beroende på vart man ska, blir det inte lika mycket sömn. Singapore ligger alltså mer ”halvvägs”.

Det fanns emellertid många som är glada över samarbetet. Någon påpekade att förutom sina stora Airbus A380 har Qantas än äldre flotta än Emirat. Nu ser man fram mot att resa i bättre komfort.
Eftersom Emirates flyger på fler städer i Europa än vad Qantas gör, kommer det att bli färre byten. Intressant för boende i södra Sverige är att Emirates flyger direkt från Köpenhamn till Dubai; dvs endast ett byte på resan till Australien.

Vi får se hur de här förändringarna kommer att påverka resandet i realiteten. Om inte annat så finns ju Singapore Airlines och Cathay Pacific…

www.qantasandemirates.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Kommentarer »

 • Tess säger:

  Nej, vad trist.. jag som gillar att göra stopover i Singapore på vägen till Darwin..

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Jag håller med. Flyger du alltid med Qantas?

 • Tess säger:

  Ja.. varenda gång utom den första då jag reste med Thai Airways. Vilka har du flugit med? Dubai kan ju vara spännande att besöka visserligen..

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Jag har rest med Air New Zealand, Qantas, Malaysian Airlines och Singapore Airlines. Olika varje gång alltså. Har bara gott att säga om alla fyra.

 • Jonas MyPlanet säger:

  Samarbetet avslutas inte alls helt med British Airways men det kommer förändras en del.

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Nej jag vet, men det blir ingen mer Code Share, om jag förstår det hela rätt.

 • Jonas MyPlanet säger:

  Du kommer fortfarande kunna flyga med BA till Hongkong/Bangkok för vidare resa med Qantas. Avtalet med Emirates öppnar fler möjligheter.

 • Bra pris med Etihad Airways till Australien | australienbloggen.se säger:

  [...] Nu har dock en del flygbolag från den delen av världen inte bara börjat hävda sig utan även bli nya favoriter bland långresenärer. Qantas har påbörjat ett nära samarbete med Emirates. [...]

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.