Home » Nature and wildlife, New Zealand

Pingvin på äventyr norrut

27 augusti 2011 3 031 visningar Inga kommentarer

Jag kan inte låta bli att skriva om Happy Feet; pingvinen som egentligen hör hemma i Antarktis, men hamnade på Nya Zeeland. Dels är det en rolig historia och dels handlar kommande restips bl.a. om pingviner.
Pingvinen Happy Feet, döpt efter en animerad film om pingviner, hittades på Peka Peka Beach på den sydöstra delen av Nya Zeelands nordö.

Nu är pingviner inte något unikt på Nya Zeeland. Det finns sex arter och man ser dem ganska ofta om man rör sig utmed kusterna. Happy Feet är dock en kejsarpingvin och hör hemma på Antarktis; 320 mil bort. Man tror att han på jakt efter mat helt enkelt har simmat vilse. Inte fanns det mycket mat att hämta på Peka Peka Beach heller, vilket fick honom att äta sand; antagligen i tron att det var snö. I detta skede fanns ingen räddningplan för pingvinen, men när sandätandet gjorde honom sjuk fördes han till Wellington Zoo för vård och utfordring.

Foto:Kate Baker, Wellington Zoo

Nu när han är frisk och pigg igen hade det ju varit dumt att sätta ut honom på sandstranden igen, och det hade nog inte heller folkopinionen tillåtet. Happy Feets upphittande, sjukdom, återhämtning och framtida öde har varit stora nyheter i tidningar och TV.
Istället ska han i nästa vecka få skjuts hem till Antarktis med ett forskningsfartyg, eller nästan i alla fall. Happy Feet är en ungfågel och dessa tillbringar sina första år i havet innan de är stora nog att föröka sig. Troligt är alltså att han släpps i vattnet men då i närheten av Antarktis.

Happy Feet har utrustats med en GPS-sändare för att man ska kunna följa hans rörelser. I realtid kommer den som vill kunna se var han befinner sig via denna site. Visst vore det en smula lustigt om han väl ”hemma” igen genast satte kurs mot Nya Zeeland igen. Han kanske gillar rugby? Han vill måhända kolla in Sagan om ringens inspelningsplatser? Troligt är väl att han passar på att hoppa bungy?
 

Här kan du läsa om pingviner i Australien

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.