Home » Queensland

Översvämningar i Queensland (uppdaterat 110103)

4 januari 2011 7 545 visningar 8 kommentarer

På en av mina resor i Australien kändes som en bra idé att göra ett stopp i Ayr. Jag hade åkt ganska många timmar med buss från Sydney och längtade efter att få sträcka ut mig i en riktig säng. Mitt mål var egentligen Magnetic Island utanför Townsville, men jag skulle inte hinna med sista färjan den kvällen. Townsville hade två år tidigare inte imponerat på mig, så att sova en natt 90 km söderut i Ayr, verkade vara ett bättre alternativ.
Ayr är en mindre stad och något vandrarhem fanns inte. Ett ”hotel”; dvs en pub, hade ett rum att hyra ut. Rummet visade sig sakna både fönster och toalett. Det enda som egentligen fanns var en säng och ett tvättställe. Nåja, det var ju bara för en natt…
Morgonen därpå vaknade jag till ljudet av regn som smattrade muntert mot plåttaket. Jag drog på mig kläder och kilade ner till den lilla receptionen för att kika ut. Det regnade inte. Det öste ner.
Jag rusade ett kvarter bort till en bokhandel och köpte mig en pocketbok och en dagstidning. Den senare hade en väderprognos, som påstod att det skulle regna ihållande under dagen. Det kändes inte längre intressant att åka till Magnetic Island för att gå på bushwalks. Eftersom det inte fanns någon Plan B bestämde jag mig för att vänta ut regnet. Det var ju maj och inte kunde det väl regna speciellt länge då? Nog skulle det klarna upp nästa dag?
Jag fördrev tiden med att läsa min pocketbok uppe på rummet. Regnet fortsatte att smattra mot taket hela dagen.
Även nästa morgon smattrade regnet mot plåttaket, men nu lät ljudet mer hånfullt än muntert. Vad var detta för dumheter? De regnade om möjligt än mer än dagen innan. Jag skyndade bort till den lilla mataffären och köpte frukost. Tillbaka på hotellet var jag helt dyblöt, trots den korta biten att springa.
Att det inte skulle bli bushwalks den dagen heller stod fullständigt klart för mig. Vad som så här i efterhand är lite konstigt var att jag drabbades av någon sorts handlingsförlamning. Istället för att hoppa på bussen och åka upp till Townsville till ett riktigt vandrarhem med hygglig standard, blev jag kvar på mitt sunkiga hotellrum. Resten av dag två tillbringade jag med att förbanna vädergudarna och läsa min bok.
Ni har redan gissat det: Det ösregnade nästa morgon också. Nu fick jag emellertid äntligen ändan ur vagnen och satte mig på första bästa buss, som gick norrut, och se! Lagom till när vi rullade in på busstationen höll regnet upp. När jag vid lunchtid var framme vid Magnetic Island, sken solen från en klarblå himmel.

Bro i Bundaberg. Foto: ABC News

Om detta lät som tuffa dagar, är det ändå en piss i Mississippi jämfört med var man upplever i Queensland nu. Det har regnat kraftigt från och till sedan 18 december och flera mindre städer är översvämmade. Hade detta varit i Sverige hade man haft just vattenmassorna att enbart oroa sig för. Eftersom detta är Queensland har man nu att även se upp för deltakrokodilerna, som helt plötsligt har fått så mycket större områden att röra sig över. Krokodiler har siktats inne i översvämmade samhällen.
Nu torde väl ändå krokodilerna vara ett av de mindre problemen. Värre är att dricksvattnet i flera städer blivit förorenat, när det blandats med avloppsvatten, lera och kemikalier. Dessutom är många vägar bortspolade och stora områden är utan elektricitet.

Just nu är Rockhampton med floden Fitzroy River och in i landet ca 30 mil mot staden Emerald värst drabbat. Även Bundaberg längre söderut har stora problem.

Premiärminister Julia Gillard har avbrutit sin julledighet för att besöka katastrofområdena och följa utvecklingen. Militär har kallats in för att delta i hjälparbetet. Bl.a. har människor evakuerats från de svårast drabbade områdena med helikoptrar. Ett problem är dock att en del människor inte vill lämna sina bostäder, eftersom man är rädd för att plundrare ska bryta sig in.

I början av veckan uppskattade Queenslands regering att reparationer och återuppbyggnad kommer att kosta upp till en miljard australiska dollar (ca 5,5 miljarder kronor); en siffra som man redan nu tror kommer att bli betydligt högre.

Nogoa River vid Emerald. Foto: ABC News

Uppdaterat den 3 januari 2010

21 städer och samhällen över stora delar av Queensland är mer eller mindre drabbade av översvämningarna.
Idag är läget fortfarande allvarligast i Rockhampton, staden Emerald med omnejder (30 mil väst om Rockhampton) samt jordbruksdistriktet runt städerna St George i söder nära gränsen mot New South Wales.
I Bundaberg har vattnet emellertid börjat sjunka undan.
Förorter till Rockhampton ligger nu under vatten. Den sista vägen in i staden är inte längre farbar. Innan dess fick militären in en sändning med förnödenheter till de 75 000 invånarna. Tills vattnet har sjunkit undan måste nu helikoptrar användas för transporter till och från staden.
Idag har de hårdast drabbade områdena varit tillfälligt bättre väder med uppehåll. Dessvärre ser det ut att vara en tillfällig respit, eftersom stora mängder regn väntas på torsdag-fredag. Så har också de senaste veckorna sett ut: Ett par dagar med extremt stora mängder regn och därefter ett par dagar med uppehållsväder. Dock har perioderna utan regn varit för korta för vattnet att rinna undan och flodernas nivåer har konstant stigit.
Så långt har översvämningarna krävt tio liv.
Andrew Fraser, Queenslands finansminister, säger att detta är en katastrof av bibliska mått.

Notera att Cairns och norra Queensland hittills har klarat sig bra

Senare uppdatering

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Kommentarer »

 • Ulrika säger:

  Jag såg några intervjuer med Australiensare från det drabbade området på TV och det slog mig hur oerhört lugna och sansade dom är om jag jämför med människor i katastrofdrabbade områden i tex. Europa och USA. Den avslappnade mentaliteten blir så övertydlig i en situation som den här.

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Man är van vid stora mängder regn så här års, även om detta är extremt mycket.

 • Elin säger:

  Hej!

  om 5 veckor kommer jag åka till Brisbane o hade tänkt att åka uppåt o besöka bla Fraiser Island o slutligen Withsunday Islands. Vad är chanserna att komma till dessa platser? Ska man ta sig direkt till Cairns o snorkla där?
  Vad skulle du rekomendera?
  En plan B är att strunya helt i att fördas norrut om Brisbane o utforska Surfers o Byron samt Brisbane o sedan ge oss över till Nya Zeeland o sen tillbaka till Sydney.

  Tack på förhand o tack för en jättebra blogg!

  /Elin

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Det kan hinna hända mycket på fem veckor. Igår hade dessutom vattnet i Bundaberg sjunkit en hel del så det finns nog hopp om att kunna ta sig till Fraser Island. Du får kolla hur det går den närmaste tiden och är du osäker när du väl är i Australien så är det ju lätt att kolla med ett par telefonsamtal eller internet. Säkert kan folk, både personal och andra backpackers, på vandrarhemmen tipsa och hjälpa till.
  Personligen tycker jag att Cairns med omnejder är betydligt mer intressant än Byron Bay och Surfers Paradise, men det är ju jag… :)
  Tack för beröm och ha en fantastisk resa Down Under!!!

 • Johnny Ljung säger:

  Hejsan!
  Mitt namn är Johnny Ljung och jag befinner mig hemma i Norrtälje men är orolig för mina kusiner i Roy & John Young i Townsville med tanke på översvämningskatastrofen, har inte riktigt klart för mig hur högt norrut den sträcker sig.

  Vet inte om detta är rätt forum men om nån vänlig själ som reser eller befinner sig i trakterna kring Townsville vore jag jättetacksam för hjälp med att komma i kontakt med kusinerna.

  Min mailadress: johnnyljung@hotmail.com
  Skype-namn: johnny.ljung
  Facebook: Johnny Ljung i Norrtälje

  Tack på förhand! / JL

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Hej,
  Jag tror att du kan vara ganska lugn. Townsville och Cairns, dit många svenskar åker, har varit förskonade från de värsta regnen. Istället är det de sydöstra delarna av Queensland som har drabbats hårdast.

 • australienbloggen.se » Blog Archive » Gott Nytt År! säger:

  [...] andres bröd brukar det heta. Detta stämde väl i början av året, då Queensland drabbades av översvämningar och cykloner. Artiklarna på bloggen om katastroferna lockade många läsare hit. Under sommaren [...]

 • Fd cyklonen Oswald rör sig mot Sydney | australienbloggen.se säger:

  [...] Queensland, som hade svåra översvämningar för två år sedan, är problemen nu som störst i Bundaberg, 37 mil norr om Brisbane. Där har 1000 människor [...]

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.