Home » History

Ny premiärminister i Australien

24 juni 2010 5 187 visningar 4 kommentarer

Under mitt första besök i Australien befann jag mig en dag i shoppingcentret i Bondi Junction i Sydney för att äta lunch. Inte långt från kaféet där jag åt en sandwich stod en talarstol riggad, och plötsligt under hurrarop och visslande stegade dåvarande premiärminister Bob Hawke fram från ingenstans och höll ett tal till intresserade och förbipasserande människor. Jag har totalt glömt bort vad det handlade om, men det var lite fascinerande att se honom livs levande. Givetvis hade jag inte kameran med.
Bob Hawkes politiska öde blev sedermera att bli bortröstad av de egna partikamraterna i Labor mitt under en mandatperiod. Hans popularitet minskade kraftigt i början av 90-talet, då landet befann sig i djup lågkonjunktur, och finansminister Paul Keating såg sin chans och utmanade den egna premiärministern. I en intern omröstning vann Keating knappt över Hawke, som såg sig tvingad att avgå.
Gråt nu inga tårar över Bob Hawkes öde. Åker du på en båttur i Sydneys hamn kan du se hans fashionabla strandvilla. Den är allt annat än blygsam. Bob verkar ha landat mjukt.

Idag har ännu en australisk premiärminister från Labor drabbats av samma öde. Kevin Rudd har tvingats avgå efter att hans popularitet sjunkit så kraftigt att det av ledande laborpolitiker ansågs skada regeringen och partiet. Skäl till detta är bl.a. att Rudd lagt ner ett program för att sänka Australiens koldioxidutsläpp samt att han föreslagit kraftiga skattehöjningar för den så viktiga gruvindustrin. Vice premiärministern Julia Gillard tog då chansen och förklarade att hon ville ta över, varpå snabbt Rudds främsta kritiker i partiet ställde sig bakom. Kevin Rudd insåg att slaget var förlorat och kastade in handduken. Läs hans avskedstal här.

Julia Gillard är föddes i Wales för 48 år sedan, men är uppvuxen i South Australia. Hon är Australiens första kvinnliga premiärminister.

Det politiska språket i Australien är liksom det brittiska lite mer färgstarkt än det vi hör från Stockholm. Så här valde oppositionsledaren Tony Abbott, uppenbarligen i ett anfall av medkänsla med sin tidigare rival, att kommentera det senaste dygnets händelser:
”A midnight knock on the door, followed by midnight execution is no way that the Australian prime minister should be treated.”
Det spekuleras nu i att Gillard kommer att erbjuda Rudd posten som utrikesminister. Kanske dröjer det några år innan han kan slå sig till ro i en strandvilla.

Julia Gillard tillsammans med Bob Hawke. Bild lånad från The Daily Telegraph.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Kommentarer »

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.