Home » Culture

Neighbours – ett stycke australisk tv-historia

16 december 2010 6 104 visningar Inga kommentarer


I januari 1988 reste jag för första gången till Australien. I huset i Sydney där jag bodde tre första månaderna stod tv:n alltid på när vi åt middag. Varje vardagskväll visades Neighbours vid den tiden. Det var som med de flesta såpor lätt att komma in i handlingen och även om jag kanske inte skulle ha skyndat mig hem för att inte missa ett avsnitt så tittade jag med nöje, när jag väl satt där.
Vi var inte ensamma om detta. Vid den tiden var Neighbours löjligt populärt i Australien. Man såg reklam för serien över hela staden och ungefär hälften av alla veckotidningar och tv-bilagor hade omslagsbilder på en eller flera av karaktärerna; ofta Charlene och Scott.

Neighbours, eller Grannar som den givetvis heter i Sverige, började visas 1985. Inledningsvis sändes den av Seven Network för att ganska snart köpas över av Network Ten. Helt nyligen har Ten meddelat att Neighbours kommer att flyttas över till den nya kanalen Eleven. (Visst har man unika och spännande namn på tv-kanaler i Australien?)

Neighbours handlar om invånarna på den fiktiva gatan Ramsey Street i den lika fiktiva förorten Erinsborough. Det dröjde fram till 1994 innan man sade rätt ut att ”Erinsborough” låg i Melbourne; detta för att inte göra tittare i Sydney avogt inställda till programmet. Det finns en viss rivalitet mellan de båda storstäderna…
Ramsay Street heter egentligen Pin Oak Court och ligger i Mebourneförorten Vermount South. (Dit kan du åka på guidad busstur för att se viktiga landmärken såsom Harold’s Store, Lassiter’s Hotel, Erinsborough High school och Daphne’s Coffee Shop. Det är i huvudsak engelska backpackers som frekventerar dessa turer.)
I husen på Pin Oak Court bor ”riktiga” familjer som tillåter att man tar exteriörscener på gatan, i garage och trädgårdar (mot en bra ersättning får man förmoda.) Alla inomhusscener filmas däremot i studio.

Varje avsnitt är 22 minuter långt, vilket med reklaminslag täcker en halvtimma. Programmet har alltid legat på tidig kvällstid i tv-tablån. För närvarande sänds det i Australien 18.30 lokal tid i alla delstater/territorier. Neighbours visas 44 veckor om året med ett lov som brukar sammanfalla med sommarledigheten för skolbarn kring jul och nyår.
Från och till har Neighbours visats i över 50 länder. Den största publiken har man nästan alltid haft i Storbritannien, där man i slutet av 80-talet hade flera miljoner tittare varje kväll.
Detta i sin tur ledde till att alla skådespelare 1988 flögs över till England för att uppträda för både drottningen och drottningmodern på Royal Variety Performance. Samtidigt hann man med att göra ännu mer reklam för såpan i en rad olika tv-soffor. Skådespelarna var även då oftast klädda som sina rollkaraktärer.

Handlingen? Har du sett en såpa någon gång?
Kärlek – check!
Vänskap – check!
Hat – check!
Svek – check!
Passion – check!
För lite pengar – check!
För mycket pengar – check!
Karaktärer var skådespelare byts ut ett par tre gånger under lika många år – check!
Karaktärer som dör; i ofta i armarna på den som de älskar – check!
Karaktärer som dör men återvänder mirakulöst till liv – check!

Allt som du kan tänka dig kan hända i en såpa har hänt i Neighbours, och det vore väl konstigt annars eftersom man har värkt fram mer än 6000 avsnitt så långt.
Över tiden har som sagt karaktärer kommit och gått men i det stora hela har inga större förändringar skett. På senare år har man tuffat till serien en aning, men med fallande tittarsiffror har man nu beslutat att gå tillbaka till den lite varmare och tryggare stilen från framgångsåren i slutet av 80-talet.
Signaturmelodin har varit densamma i alla avsnitt men har uppdaterats några gånger under.


1987


2010

Neighbours kom att bli en trampolin till ära och framgång för några av skådespelarna. Givetvis är Kylie Minouge den starkast lysande stjärnan av de alla.
Kylie var förvisso stor stjärna i Australien och Storbritannien i sin roll som bilmekanikern Charlene Mitchell i Neighbours, men det var ju inom musiken som hon skulle komma att slå stort. I samband med ett välgörenhetsarrangemang tillsammans med kollegor från Neighbours framförde Kylie I’ve got you Babe tillsammans med en annan skådespelare. När det sedan var dags för extranummer klev hon själv fram till mikrofonen och sjöng The Loco-Motion. Detta ledde till ett skivkontrakt och en single med just The Loco-Motion. Den kom att bli den mest säljande singeln i Australien på 80-talet med sju veckor som listetta.

Sammanlagt såldes den i 200 000 exemplar och jag har en av dem i en låda i källaren.
Vid den här tiden fanns det en låtskrivar- och produktionstrio i England vid namn Stock, Aitken and Waterman, som dammsög upp allt i talangväg. Om du känner till någon typisk 80-tals hit i gladdiscostil, är det antagligen SAW som har snickrat ihop den. Exempel på andra artister i deras 80-talsstall: Bananarama, Rick Astley, Holly Johnson, och Laura Branigan.
SAW fick givetvis korn på den pigga tjejen från Neighbours och hennes första skiva med dem hette ”Kylie” (helt oväntat!) och på den fanns hitsingeln I should be so lucky. Om den berättas att den skrevs i all hast i studion alltmedan Kylie Minouge satt ute i lobbyn och väntade på att herrar Stock, Aitken och Waterman skulle ta emot henne. Man hade glömt bort att hon skulle komma….
Singel och album gick som smör i solsken, och resten är så att säga historia.
I en intervju i maj 2010 påstod Kylie att hon övervägde ett gästframträdande i Neighbours i samband med den avsnitt nummer 6000. Senare dementerade hon detta med orden: ”I was just joking!” Det gräts nog en och annan tår på tv-bolaget den dagen…

Jason Donovan spelade Charlenes kärlek Scott Robinson fram till 1989, då även han startade en i början mycket framgångsrik sångkarriär tillsammans med SAW. I mitten av 90-talet hade hans problem med droger blivit för stort och han försvann från rampljuset i några år.
Numera är han drogfri och syns i realitysåpor och musikaler, när han inte spelar in egen musik.

Guy Pearce hann med 420 avsnitt i Neighbours som Mike Young innan han satsade på en filmkarriär. Genombrottet kom med 1994 Priscilla, Queen of the Desert, som är en fantastiskt bra film. Pearce har sedan dess arbetat i både Hollywood och i Australien.

Vi tittar lite närmare på de ”viktigare” namnen från de klassiska Neighbours-åren:

'Helen Daniels'

'Magde' och 'Harold'

De två matriarkerna Helen Daniels och Magde Bishop spelades av Anne Haddy respektive Anne Charleston. Den förstnämnda var en typisk granniefigur (tänk miss Ellie!); någon som kom med goda råd och kunde erbjuda en axel att gråta ut mot och därefter en kopp te. Magde å andra sidan var lite tuffare med sin sönderrökta röst och amorösa äventyr men hade innerst inne ett hjärta av guld.
Anne Haddy kom att bli den skådespelare som var med längst i Neighbours 1985-1997. Hon avled 1999.

Stefan Dennis spelade Paul Robinson fram till 1992 men återvände 2004 och är alltjämnt med. Dock har hans karaktär blivit elakare sedan återkomsten.

Alan Dale spelade Jim Robinson från starten 1985 fram till 1993, då han tyckte att det var dags att höja sin lön ordentligt. Det tyckte inte produktionsbolaget och gav honom sparken: Man lät Jim Robinson dö i en hjärtattack.
Sedan dess har Alan Dale haft svårt att hitta nya roller. Likt Torsten Liljekrona (Farbror Melker) är han alltför förknippad med en roll.

Vi får absolut inte glömma den mycket duktige Ian Smith i rollen som Harold Bishop; Ramsey Streets självutnämnde ordningsman. Ve den skateboardåkande pojkspoling som väsnades för mycket utanför Harolds hus!
Harold dog 1993 i en förmodad drunkningsolycka, men återvände till serien 1996. Det visade sig, och nu måste jag utlysa en kraftig såpavarning, att han klarat sig och levt några år med minnesförlust på Tasmanien.
Förra året fick till sist Ian Smith nog av Harold och sade upp sig. Anledningen var alla tråkningar han fick av människor som inte kunde skilja på honom själv och hans rollfigur; ett öde som han delade med det festliga rivjärnet Mrs. Mangel spelad av Vivean Gray. Hon blev så utskälld att hon inte bara slutade i Neighbours, utan lade hela skådespelarkarriären på hyllan och flyttade till England, där hon sedan dess lever ett stillsamt pensionärsliv.

Hunden Bouncer var en vit labrador, som figurerade i Neighbours mellan 1988-1993. Han hann med att bo på tre olika adresser, var med om en bilolycka, sprang bort (men hittades) och blev svampförgiftad men överlevde.
Bouncer som även hette Bouncer privat, dog i cancer några månader efter sin sista tagning.
Lustigt nog är Bouncer huvudperson huvudhund i en scen, som många fortfarande minns: Bouncer’s Dream.

Det går inte att skriva en artikel om Neighbours utan att beröra Bröllopet med stort B: Det mellan karaktärerna Scott Robinson och Charlene Mitchell; dvs Jason Donovan och Kylie Minouge. Avsnittet sågs av 20 miljoner tittare i Storbritannien. Det brukar sägas att bröllopet var det mest omtalade under 80-talet efter Charles och Dianas, både i Storbritannien och i Australien.
När jag var i Australien 1988 hade bröllopsavsnittet just släppts på VHS och en smärre hysteri blåste igång igen.
OBS! Varning för hockeyfrillor!

Angry Anderson sjunger sången, som valdes av Kylie Minouge själv. Angry Anderson är en australisk rockartist som även har synts som skurk i Mad Max.

2007 turnerade Matt Lucas och David Walliams med sin Little Britain-show i Australien, och passade då även på att göra ett gästspel i Neighbours.

I Sverige sände TV3 Neighbours, eller Grannar som den givetvis heter i här, från sent 80-tal till 1997. Det skulle komma att dröja till 2009 tills den svenska publiken fick en chans att se Grannar igen men då i TV4 Plus. Istället för att börja sända de avsnitt som producerats under uppehållet började man från 2007.

Neighbours hemsida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.