Home » Resa i Australien

Naturkatastrof på Stora Barriärrevet

13 april 2010 5 985 visningar Inga kommentarer

Queenslands största turistattraktion, Stora Barriärrevet, har åsamkats svåra skador. Det var ett kinesiskt fartyg, Shen Neng 1, lastat med kol, som rände i revet i höjd med Rockhampton och har totalförstört ett 3 km långt 250 m brett stycke.

Chefen för Great Barrier Reef Marine Park Authority, David Wachenfeld, befarar att området behöver minst 20 år på sig för att återhämta sig.
Ovanpå detta har bottenfärg från fartyget skavts av och spridits över en stor del av revet vid olyckplatsen. Färgen misstänkts innehålla skadliga tungmetaller, vilket kan komma att förlänga återhämtningsperioden.
Inledningsvis trodde man att fartyget, som nu bogserats till vatten utanför Great Keppel Island, inte släppt ut någon olja. Nu har dock oljespill funnits på ett par närbelägna öar med stora sjöfågelkolonier samt viktiga äggläggningsplatser för havssköldpaddor.

Stora Barriärrevet är till största del marint skyddsområde. Man tror att turismen och den globala uppvärmningen har påverkat korallerna och djurlivet, och vissa områden är numera helt skyddade.

Inte bara vetenskapsmän intresserar sig för grundstötningen. Australian Federal Police har startat en förundersökning. För miljöbrott i den här klassen kan en fällande dom ge A$10m för rederiet och för befälen ombord A$500,000 eller upp till tre års fängelse. Jag tror inte att jag är ensam om att önska att de ansvariga för detta åker dit ordenligt…

Jag på Stora Barriärrevet. Foto: Henrik Caduff

Artikel i The Courier Mail
Artikel i Aftonbladet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.