Home » Nature and wildlife

Mina australiska växter

12 december 2010 4 077 visningar 6 kommentarer

I några år hade jag haft den där souvenirförpackningen med frön från australiska växter ståendes i garaget. Av någon anledning hade det aldrig blivit av att sticka ner dem i jorden. Nu när jag blivit med Australienblogg fanns det definitivt inga ursäkter längre, så i våras såg mina frön jord för första gången.
I samma veva köpte jag en eukalyptus på en plantskola i Lund. Lite kaxigt stack jag ner plantan i trädgården, vilket visade sig vara en bra idé. Den växte fint hela sommaren och en bit in på hösten.

Jag bloggade givetvis om det.
En tid senare gjorde jag ett uppföjlningsreportage, då grönt hade börjat spira.

Hur ser det ut idag då, undrar ni kanske? Ömsom vin och ömsom vatten blev det.
Det trista först:


Det går inte att sticka under stol med att det gick sämst för Cootamundra Wattle, akasian. Ja, bilden visar en mycket död akasia. De såg faktiskt mycket fina ända fram till mitten av november, då de vissnade ihop samtidigt. Detta kollektiva självmord kan ha föregåtts av en eventuell skötselmiss av mig. Oklart är dock exakt vad som gick fel. Jag ska söka lite mer information inför nästa försök i vår. Har man inte gröna fingrar så kanske man kan skaffa sig…

Med mina Tantoon Tea Tree har det dock gått bättre.


De ska bli vitblommande buskar så småningom; ett 3-4 meter höga och ett par meter breda. Vi får väl se hur det blir med den saken. De kanske inte gillar skandinaviskt klimat?

Allra bäst har Lemon Scented Bottlebrush gått.


I de tre krukor som jag har med dessa, växer det så det knakar. En Lemon Scented Bottlebrush kan bli upp till ett par meter hög. De klarar inte svenskt klimat så jag får göra som i de kallare delarna av Australien – behålla de inomhus som krukväxter. Blommorna blir stora och röda.

Jag får inte glömma eukalyptusen, som förresten är av arten Eucalyptus dalrympleana. Den finns det mycket roligt att berätta om. T.ex. kan den bli över 10 meter hög. Det har jag inte talat om för min fru eller mina grannar.
Så här såg den ut i fredags då jag var ute och tittade till den:

Jag lär få anledning till att återkomma till mina tafatta försök att odla australiskt..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Kommentarer »

 • Katarina Trapp säger:

  jag blev väldigt förtjust i ”Pattersons Curse” även kallad Riverina bluebell,stora fält, vackert blå. Räknas som ogräs så det fanns inga fröer……

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Jag googlade och hittade bilder på dom. Dom ser fina ut.
  Det finns en klängväxt; också den med klarblå blommor, som jag skulle vilja veta namnet på. Man kunde se den i trädgårdar, som saknade någon som brydde sig och utmed banvallen, när man åker tåg.

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  och att googla på ”Australian weed” ger en del träffar som… inte är så… användbara…

 • Johan säger:

  Tjena Johan!

  Jag funderar på att inreda lite mer naturligt till mina Nephrurusar och tänkte kolla med dig om du känner till några passande växter som går att köpa i Sverige. Gärna marktäckare eller gräs.

  /J

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Hej Johan,
  Jag slutade med riktiga växter efter att min Naja annuliefera bökade upp allt som jag hade planterat i ”savannterrariet”, så jag blir dig svaret skyldig.
  Mina pytonormar och snokar får hålla tillgodo med plastväxter och tidningspapper…

 • kathy säger:

  hej johan,

  du undrade om en blå klätterväxt – en växt som är lättodlad och planterades mycket under 90-talet heter Hardenbergia. finns in många trädgårdar i södra delarna av australien.

  patterson’s curse – ok, vacker i stora ängar, men ett hemskt ögräs! snälla, låt den inte förvildas här!

  /kathy

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.