Home » Okategoriserade

Målfoto nödvändigt i parlamentsvalet

22 augusti 2010 4 865 visningar En kommentar

I lördags gick man till val i Australien. Ni som följt med i nyhetsrapporteringen, vet att det blev mycket jämnt mellan Australian Labor Party (ALP) och koalitionen The Liberal Party-National Party. I skrivande stund är det inte klart vem som ska leda landet; en situation efter ett val som Australien inte upplevt sedan 1940. Det krävs 76 mandat för att få regeringsförtroende och än så länge har varken ALP eller Koalitionen uppnått det.
Det räknas fortfarande valsedlar, framför allt poströster, i en handfull osäkra valkretsar. Man håller det inte för omöjligt att det kan dröja upp till en vecka innan man vet säkert vilka som kommer att styra Australien under kommande mandatperiod.

Jag har följt rapporteringen inför och under valet. Mycket känns igen från vår egen, pågående valrörelse, men ett par saker är annorlunda i Australien. Att rösta är inte bara en rättighet utan också en lagstadgad skyldighet. Det är alltså obligatoriskt att gå och rösta. Soffliggare bestraffas med A$20 (130 kr) i böter.
I det speltokiga Australien är det också naturligt att i dagstidningarnas artiklar om de heta frågorna, politiska utspelen och opinionssiffrorna, även återge oddsen från vadslagningsfirmorna för vinst för respektive parti/koalition.

Allmänt anses ALP vara den stora förloraren. Man har tappat många röster, speciellt i den folkrika delstaten New South Wales, och regeringen riskerar att inte få nytt förtroende. En del av förklaringen tros ha varit att ALP har backat från tidigare, ”gröna” förslag för att gynna den egna ekonomin snarare än att värna om miljön. Det har också framförts intern kritik mot premiärminister Julia Gillards sätt att driva kampanjarbetet inför valet. Givetvis är det ofrånkomligt att man även ställer sig frågan om det hade gått bättre med den nyss avsatte Kevin Rudd vid rodret.

Bland väljarna har också funnits en viss förvirring, eftersom skillnaden mellan ALP och Koalitionen i viktiga frågor, endast varit kosmetiska. T.ex. är båda sidorna överens om att inrätta mottagningsstationer för flyktingar, som söker asyl i Australien, utanför landets gränser. Den enda skillnaden är att ALP vill ha asylmottagningen på Östtimor och Koalitionen på Stillahavsön Nauru.


ALP är Australiens motsvarighet till Socialdemokraterna. Precis som Socialdemokraterna har man starka band till fackföreningsrörelsen. Många i partiledningen har genom åren rekryterats just från de starka, australiska facken.
Något alternativ till vänster om ALP finns inte.


The Liberal Party är namnet till trots ett mitten-höger parti och kan politiskt jämföras med Moderaterna och Folkpartiet.


I Queensland har Liberal Party gått ihop med, eller snarare uppgått i, National Party. NP representerar alltså Liberal Party i Queensland. Dock är merparten av sympatisörerna människor som tidigare röstade på National Part snarare än Liberal Party.
NP får sägas ligga till höger om Liberal Party och driver frågor av det slaget som missnöjespartier brukar vurma för. Eftersom partiets starkaste fäste är det rurala Queensland, värnar man även extra mycket om glesbygden med fokus på jordbruket.
Man är också (ö)känt för att vara kort i tonen i samtal med aboriginer om rättighetsfrågor, kompensation och dylikt.


Australien har ett miljöparti också, The Greens. Tidigare var Midnight Oils sångare Peter Garrett deras mest namnkunnige medlem. Han valde dock att gå över till Labor, eftersom det skulle ge honom större chans att komma in i parlamentet. Till sist kom han också att bli miljöminister i ALPs regering.

En som kan se fram mot en tid fylld av uppvaktning är Greens Adam Bandt, som oväntat vann Melbourne-mandadet. Samma gäller för de partilösa mandatvinnarna Andrew Wilkie, Rob Oakshotte, Tony Crook, Bob Katter, Rob Oakshotte och Tony Winds. ALP och koalitionen kommer de närmaste dagarna försöka övertyga dessa om att stödja just deras bildande av regering.
Oavsett vem som till sist får de sista mandaten, kommer Australien få en minoritetsregering med allt vad det innebär. Att de grönas parlamentsledamot eller någon av de oberoende ledamöterna i detta skede väljer att stödja bildande av en regering, behöver ju inte nödvändigtvis betyda att de röstar med regeringen i alla frågor längre. Kanske kommer ett ganska snart nyval att ge låga odds hos vadslagningsfirmorna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En kommentar »

  • australienbloggen.se » Blog Archive » Labor fortsätter regera i Australien säger:

    [...] I valet i augusti fick varken Labor eller oppositionen egen majoritet. Nu har Labor lyckats skramla ihop tillräckligt många mandat för att kunna bilda regering. Med ett landsbygdspaket värt ca 60 miljarder kronor lyckades premiärminister Julia Gillard valla in de oberoende senatorerna Rob Oakeshott och Tony Windsor i Labor-båset. Några veckors politisk katt- och råttalek är därmed över. [...]

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.