Home » New Zealand

Kryssa till Australien och Nya Zeeland

13 juni 2012 5 673 visningar 4 kommentarer

Om något säger kryssning går jag alltid igång lite extra. Ordet i sig ger mig behagliga vibbar. Det ligger fortfarande något lätt romantiskt och flärdfullt över kryssningar. Jag ser mig själv stående där på akterdäck med något fransk, bubblande i glaset. Fartyget är på väg till någon exotisk destination och just den kvällen har vi fått plats vid kaptenens bord.
Sedan finns det den sortens kryssningar i det lite mindre formatet, där man reser med en mindre grupp på en mindre båt. Istället för cocktails, däcktennis och dans till orkester utgörs underhållningen ombord av föredrag av kunnigt folk om nästa stopp. På dessa kryssningar brukar man ta sig in till land med hjälp av zodiac-gummibåtar, vilket gör att man kan gå iland där det saknas hamn för djupgående fartyg. Plötsligt blir de mest avlägsna öar i Söderhavet och Antarktis tillgängliga för resenären.
Gemensamt för båda sortens kryssningar är att jag gärna skulle åka på dem. Gemensamt för båda sortens kryssningar är att det kostar. Australien är kanske inte heller riktigt det stället som man gör ett par strandhugg på och sedan far vidare. Det skulle bli som att bara knapra i sig en kanapé och strunta i femrättersmiddagen.
Om man nu ändå har sett det man vill se av Australien och vill lägga mer krut på Nya Zeeland så har jag funnit en bra kryssning. För er som inte uppskattar julstress finns ytterligare en anledning att hänga på. Jag tillåter mig att saxa ur programmet från Club Eriks:

Dag 1-2 19 & 20 december
Avresa från Stockholm/Arlanda via Bangkok till Sydney

Dag 2 20 december
Efter landningen i Sydney kl. 21:00 möts vi upp och får transfer till vart hotell där en lättare middag väntar på rummet. God natt!

Dag 3 21 december
Efter hotellets stora frukost beger vi oss på en stadsrundtur där vi får se Darling Harbour, The Rocks (som är de gamla hamnkvarteren), Sydney Harbour Bridge med häftig utsikt över operahuset och även berömda Bondi Beach. Turen avslutas med en härlig lunchkryssning och efter att vi kliver av båten har vi tid att på egen hand utforska härliga Sydney. Hotellet ligger på promenadavstånd från kajen.

Dag 4 22 december
Idag får vi uppleva ett naturfenomen när vi ger oss ut på en heldagstur till Blue Mountains. Vi lämnar storstaden bakom oss och besöker pittoreska bergsbyar och Featherdale Wildlife Park på dagens tur genom det vackra landskapet. Upplev allt som Blue Mountains har att erbjuda, inklusive klippformationen Three Sisters, aboriginiska skapelsemyter och en promenad genom regnskogen.

Dag 5 23 december
Idag är förmiddagen ledig och vi checkar ut från hotellet kl.10.00. Bagaget kan förvaras av receptionen innan vi lämnar för hamnen. Vi kliver ombord på vårt fartyg Solstice som ska ta oss mot Nya Zeeland och nya äventyr. En sen lunch serveras ombord i den stora bufférestaurangen och vi får tid att i lugn och ro bekanta oss med alla faciliteter som erbjuds ombord.

Dag 6 24 december
God Jul!! Vi ligger i Sydneys hamn hela dagen idag och kan ägna oss åt sightseeing, shopping eller varför inte inleda julen med en picknick vid stranden istället för Kalle Anka?
Missa inte fartygets avgång kl. 18.30.

Dag 7 25 december
Efter en ganska fartfylld inledning av resan kan det nu vara skönt att ta det lite lugnt ombord.
Vi tillbringar dagen ute till havs på väg mot Melbourne. Ombord finns mängder av aktiviteter. Vad sägs om casino, gym, bubbelpooler, eller SPA? För den som vill går det självklart att bara njuta i solen vid någon av poolerna eller i de många utmärkta restauranterna.

Dag 8 26 december
Idag har vi kommit till Australiens ”andra stad” Melbourne. Eller kanske den ”första” om du frågar invånarna här. Det var just därför att Sydney och Melbourne inte kunde enas om vilken stad som skulle bli huvudstad som lilla Canberra mitt emellan dem fick äran.
Melbourne är känd för sin stora musik- och kulturscen och här spelas även Australian Open i tennis varje år i januari. I Melbournes stadskärna finns stora skyskrapor, vacker gammal arkitektur, grönområden, parker med mysiga kaféer och mängder av restauranger med mat från hela världen. Nere vid havet finns en lång strandpromenad där ni kan strosa i det härliga sommarvädret. Trots att sommardagarna här ofta når över 30 grader kan ni se pingviner som svalkar sig i vattnet.
Vill ni se ytterligare en bit av Australiens unika djurliv är Melbourne Zoo väl värt ett besök.

Dag 9 & 10 27 & 28 december
Vi lämnar Australien och är nu på väg mot vårt nästa resmål och land. Fartyget seglar två dagar innan vi når Nya Zeeland. Passa på att slappna av och ha det bra ombord. Unna dig en massage i spat eller njut med en god bok i avskildheten på er egen balkong. Under resan hålls föredrag om resmålen, information om utflykter och filmvisningar i biosalongen. Ät och drick gott och ta en promenad på däck. På fartygets översta våning finns en stor gräsmatta för picknick, golfputtning eller boccia.

Dag 11 29 december
Dagen ägnar vi åt en av de vackraste och mest kända nationalparkerna i världen – Fiordland National park – ett område med en areal som motsvarar Skånes. Vi är ombord på fartyget hela dagen och vi får från däck uppleva karga klippor, djupa fjordar, breda sund och sjöar.
Morgonen inleds med Milford Sound. Detta är Nya Zeelands mest berömda och förtrollande destination. Här upplever vi vattenfall och berg som speglar sig i fjordens blanka vatten.
Vi fortsätter sedan vidare till Doubtful Sound,40 kmin i Sydöns bergslandskap. Från fjordens branta klippväggar störtar otaliga vattenfall ned som t ex. Helena Falls och Browne Falls.
På eftermiddagen åker vi in i Dusky Sound som precis som Doubtful Sound sträcker sig40 kmin i landet. På grund av den stora mängden färskvatten är fjordvattnet uppdelat i två skikt – färskt vatten på ytan ovanpå det kalla och tunga saltvattnet. Denna kombination skapar perfekta möjligheter för en helt speciell djupvattensfauna i fjorden, som har sin helt egna art av delfiner. Västkusten har rik nederbörd, cirka6 meterom året! Med andra ord, en regnjacka i bagaget är ingen dålig idé.

Dag 12 30 december
Idag lägger vi till i Dunedin, en historiskt viktig stad i Nya Zeeland, som erbjuder rikligt med historia och kultur vid sidan om en fascinerande natur och ett rikt djurliv. Skotska immigranter lade grunden till Dunedin, vilket betyder Edinburgh på gaeliska, och detta är också anledningen till att Edinburgh kom att stå som förlaga till den nya staden. I stadens kärna finner man Oktogonen, ett åttakantigt torg runt vilket teatrar, restauranger och Dunedins turistinformation finns.
Staden har ett rikt kulturellt utbud och av dess ca 100.000 invånare är en stor andel studenter. Det som lockar störst antal långväga besökare är dock den närbelägna halvön, Otago Peninsula med dess rika djurliv. Här kan man få se dvärgpingviner, gulögda pingviner, sälar och sjölejon. Har man tur kan man se delfiner hoppa kring fartygen som är på väg till Dunedin.

Dag 13 31 december
Idag anländer vi Sydöns största stad, Christchurch som även brukar kallas ”the Garden City”. Man brukar säga att Christchurch är den mest ”engelska staden” utanför England på grund av alla sina parker samt blandningen av den viktorianska och gotiska arkitekturen. Stadens stolthet är utan konkurrens katedralen. Domkyrkan som innan den stora jordbävningen i februari 2011 hade ett drygt60 meterhögt torn var den mest markanta byggnaden i Christchurch, uppförd i gotisk stil. Den tragiska jordbävningen fick tornet att kollapsa men inga människor fanns då lyckligtvis i byggnaden.
Domkyrkoplatsen framför kyrkan är en av Christchurchs centrala platser, och här uppträder ofta lokala konstnärer. Christchurch är präglat av att vara en universitetsstad med tillhörande parker och gröna områden, naturligtvis i engelsk stil. Christchurch är för övrigt världens sydligaste internationella flygplats, och härifrån flyger stora transportflygplan ned till baserna på Sydpolen. Happy New Year, vilken fest det blir ikväll ombord Solstice!!!

Dag 14 1 januari
Kan det bli bättre än så!!. Vi inleder år 2013 så långt man kan komma bort från Sverige! (det är förresten fortfarande 2012 hemma i Sverige 10 timmar till) Staden Wellington är huvudstad på Nya Zeeland och finns längst ner på Nordön. Det är en ganska liten, vacker och lugn stad. Man kan åka en liten spårvagn upp på ett berg där även en fin trädgård finns att beskåda, där man faktiskt kan se björkar, vilket kan upplevas lite märkligt, mitt bland andra tropiska växter.

Dag 15 2 januari
Vi tillbringar dagen till havs och vilar oss från allt festande. Dags för gymmet, löpbanan eller spat?

Dag 16 3 januari
Nästa stopp blir Tauranga som ligger sydost om Auckland och hör till regionen Bay of Plenty där den också är största stad. Redan på 1300-talet var staden bebodd av Maorierna. I Rotorua i samma region är Maorikulturen fortfarande stark och här finns flera intressanta kulturcentrum. Numera är Tauranga landets snabbast växande stad. Hamnen är landets största exportmässigt och den lokala huvudnäringen är jordbruk med inriktning på frukt och då framförallt kiwi. Frukten som ofta används som slangord när man pratar om den Nya Zeeländska befolkningen.

Dag 17 4 januari
Idag anländer vi Auckland som med sina 1,2 miljoner invånare är Nya Zeelands största metropol. I Auckland finns möjlighet att beskåda vackra segelbåtar i stadens hamn, speciellt under sommarhalvåret (november – mars) är det full fart här. Auckland är en stad med skyskrapor i city och inte minst Sky Tower, som med sina300 metersträcker sig ett bra stycke över staden. Högst upp finns en roterande restaurang med spektakulär panoramautsikt.
Vi lämnar vårt lyxiga fartyg för denna gång och möts upp av vår lokala guide för en heldag till ön Waiheke. En ö kantad av härliga stränder, vackert kustlandskap och framför allt vingårdar.
I januari är sommaren som vackrast med mycket solsken, långa ljusa kvällar och överflöd av vilda blommor. Det vackra landskapet sträcker sig milsvida över gröna kullar där vinrankorna växer tätt. Här finns ett tydligt europeiskt arv men med en hemtrevlig och gästvänlig, Nya Zeeländsk känsla.
Distriktet har flera underbara viner och är kända för sin stora variation av druvor.
Vi besöker tre olika gårdar och äter en mysig lunch. På eftermiddagen återvänder vi till Auckland och checkar på vårt hotell.

Dag 18 5 januari
Idag får vi en förmiddagstur med guide i Auckland med lunch på klassiska Riverhead Tavern och sedan några timmar att på egen hand utforska staden. På kvällen har vi en gemensam sista middag i hamnen.

Dag 19 5 januari
Vi checkar ut på förmiddagen och beger oss till flygplatsen för hemfärd. Även på vägen hem flyger vi med Thai Air via Bangkok.

Dag 20 7 januari
Vi landar på morgonen i Stockholm igen efter härliga dagar på andra sidan jordklotet. Utvilade och fulla av nya upplevelser, erfarenheter och goda bekantskaper.

Det skulle väl inte göra alltför ont, va? Enda invändningen är kanske att man får lägga upp nära 60 000 kr för att få åka med. Jag måste kanske signa upp mig för lite övertid?
Ni med lite mer pengar på kontot kan titta lite närmare på resan här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Kommentarer »

 • Madeleine - Vilse i världen säger:

  Jag och min kompis befinner oss just nu i Bangkok och reser på måndag till Sydney för att senare under hösten åka vidare till Nya Zeeland. Detta har varit intressant läsning även om vi nog fortfarande tar flyget!

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Ha en riktigt härlig resa!

 • signeesak säger:

  Hundar, katter, hamstrar , fiskar , papegojor – som inte föredrar du? Eller måhända vad det bottenlösa djur – ormar , krokodiler, ödlor , apor ?

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Hej signeesak,
  Jag är inte säker på att jag förstår frågan. Undrar du vilken sorts djur som jag föredrar? Vad är ett bottenlöst djur förresten?

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.