Home » Eating and drinking, Interviews, Sydney

Intervju med Boel Eriksson

29 november 2012 4 356 visningar En kommentar
Namn: Boel Eriksson
Ålder: 28 år
Bor: Burraneer Bay (nära Cronulla), Sydney
Site: Mitt liv i Oz
 

”Många turister åker till Bondi och de andra stränderna närmare stan,
men jag tycker de ska ta sig tid att komma ner till Cronulla.”

 

Varför valde du att resa till Australien?
För att en kille jag träffat när jag jobbade i Grekland – Harry – bodde här. Men jag hade åkt hit i vilket fall, har alltid velat åka till Australien. Tyckte det verkade så exotiskt! Enda skillnanden Harry gjorde var att jag åkte hit utan att ha sparat särskilt mycket pengar – hade jag inte träffat honom sa hade jag åkt till Norge och rensat fisk istället. Hade redan fått jobb i norra Norge men ‘gav’ det jobbet till en kompis istället för jag ville till Sydney så fort som möjligt!

Mila Mila Falls, Cairns. Foto Boel Eriksson

Vilka delar av landet besökte du?
Jag landade i Sydney i januari och eftersom jag inte hade mycket pengar i fickan så började jag söka jobb dagen efter. Två av mina bästa vänner, Diana och Frida, anlände i september och då gav vi oss ut och reste. Vi började i Cairns och åkte utmed kusten ner till Sydney och till Nya Zeeland. Jag har även besökt Melbourne några gånger.

Boel och Harry på Hamilton Island

Sedan blev du kvar i Sydney. Hur kom det sig?
På grund av Harry! Vi blev kära och har varit ihop sedan dess trots att vi gjorde alla fel man kan göra i början av ett förhållande; det började som en semesterromans, vi hade setts i mindre än en vecka när jag kom till Australien, jag flyttade in direkt med han och hans föräldrar etc. Vi har bott ihop sedan dess (inte alltid med hans föräldrar dock, nu bor vi själva).
Plus att jag träffade bra vänner här, fick jobb, och fastnade för den avslappnande livsstilen, de vackra omgivningarna och det underbara vädret!

Vad jobbar du med?
Jag jobbar som journalist på en tidning i Sydney som heter The Manly Daily. Jag är deras court-, utbildning-, online- och familjereporter.

Var i Sydney bor du?
I Burraneer Bay, en liten Sydney förort nära Cronulla vid havet.

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
Förutom min pojkvän och mina vänner har så älskar jag livsstilen och vädret. Det kan låta ytligt att säga att man tycker om ett land för att det ofta är soligt vader men jag tycker det gör stor skillnad – vädret kan ju påverka ens dag enormt mycket.
Jag älskar att Sydney är en storstad som känns mindre stressig än t.ex London (där jag jobbade innan jag kom hit) med vackra stränder. På veckodagarna kan jag få min dos av storstadspuls när jag går ut för en drink efter jobbet, och på helgerna kan jag gå till stranden och slappa och grilla hemma med kompisar.
Jag tycker också att folk har är väldigt hövliga och trevliga och har en bra No Worries inställning till livet överhuvudtaget!

Vilken är största nackdelen med att bo i Australien?
Att det är sa långt borta från familjen och vännerna hemma. Jag saknar dem varje dag och tänker ofta på hur lyckligt lottade folk är som bor har med sin familj.

Hur skulle du beskriva australierna?
Öppna, glada och trevliga. De pratar gärna en stund och är ofta nyfikna på folk från andra länder. De gillar att vara ute och många är aktiva med vattensporter osv.

Saknar du något med Sverige?
Familjen och vännerna så klart. Jag saknar faktiskt årstiderna också – även om jag tror jag skulle bli deprimerad av att spendera en hel vinter hemma i Sveriges mörker så saknar jag snö. I Australien blir det rätt kallt på vintern (om än inte lika kallt som i Sverige) och det finns inga direkta vinteraktiviteter. I Sverige kan man i alla fall åka skidor och snowboard när det är snö!
Saknar även svensk mat, att få prata egna språket och att inte känna mig som en ‘utlänning’. Även om det är kul när folk frågar var jag är ifrån (vilket oftast händer nar jag säger att jag heter Boel) sa kan kännas tråkigt ibland att man nog alltid kommer känna sig som man inte riktigt hör hemma har.

Som svensk i Sydney, är du med i någon av de svenska föreningarna/nätverken, besöker Svenska Kyrkan, etc, eller träffar du mest aussies?
Nej, jag är inte med i några svenskar föreningar eller i kyrkan.
Jag har kompisar från många olika länder och även härifrån och Sverige.
I början när jag flyttade hit hade jag inget intresse av att träffa svenskar, mest för att jag ville bättra på min engelska ordentligt och integrera mig med livet har istället för att hänga med svenskar och prata om Sverige. Men efter ett par år saknade jag att ha svenska kompisar och nu har jag några stycken. Det är kul att kunna ses och prata sitt hemspråk och ha några vänner som förstår hur det är hemma i Sverige.
Tycker även om att ha vänner här som också har flyttat hit från ett annat land, eftersom de förstår hur det är att bo långt borta från sin familj och sina barndomsvänner.

Är det helt självklart att bo i Sydney eller skulle du kunna tänka dig att bo i någon australisk stad?
Nej jag stannar nog i Sydney för jag tycker det är en perfekt kombination av storstad och strandliv!

Vad gör du på fritiden?
Jag gillar att vara ute så mycket jag kan på helgerna och gillar att promenera med kompisar och Harry, träna, paddla kajak, eller bara sitta i solen på något café. Något jag gör mindre och mindre är att ligga på stranden och sola – det ar inte samma kultur här med att ligga och steka som hemma i Sverige eftersom solen är så stark. Gillar även att grilla och laga mat hemma, gå ut för en drink eller två, läsa böcker och skriva.

Har du något Sydneytips, som du vill dela med dig av; något ställe dit turisterna inte hittar?
Jag är så klart biased men jag tycker Cronulla är jättevackert! Många turister åker till Bondi och de andra stränderna närmare stan men jag tycker de ska ta sig tid att komma ner till Cronulla. Vi har en av Sydneys längsta sandstränder, mysiga cafeer och fina affärer. På en del av stranden är fyrhjulsdrivna bilar tillåtna så jag och Harry åker ofta ut dit i hans jeep; perfekt för att man kan packa bilen full med picknick och t.o.m kan ta med sig grillen!

Cronulla Beach. Foto: Boel Eriksson

Vilken är Sydneys bästa restaurang?
Oj vad svårt… jag gillar Blackwater i Sans Souci och Harrys kusins restaurang The Old Library i Cronulla för att det ligger så nära hem.
I stan finns det massa bra ställen – Longgrain har bästa thaimaten och Vini’s i Surry Hills har urgod mat och en ny meny varje kväll. Om man vill spendera stort rekommenderar jag Tetsuya’s, en japansk-inspirerad restaurang med jättegod och speciell mat. Med en liten budget tycker jag man ska gå till Hugos bar (övervåningen) torsdag till lördag efter klockan 20 for att äta deras $5 pizzor – supergoda!
Mitt favoritcafé är Harry and Mario (HAM) i Cronulla. Min pojkvän äger det med sin bror och de serverar bästa kaffet och maten i södra Sydney! Plus att det ligger ett stenkast från havet.

Whitsundays. Foto: Boel Eriksson

Om du skulle ge ett råd till någon som tänker resa till Australien för första gången, vad skulle det vara?
Om du är här för att resa så se till att spara nog med pengar. Jag gjorde åt med runt 50,000kr på 2.5 månad och jag levde rätt snålt. Det kostar att bo på hostel och resa från ställe till ställe och Australien är inte särskilt billigt.
Om du kommer vara har mellan maj och september så ta med dig varma kläder – de flesta delarna av Australien är inte varma året om!
Se också till att du inte planerar för mycket. Australiens yta är större än hela Europa och det tar tid att ta sig till olika platser. Gör hellre få stopp och njut av att vara på samma ställe i några dagar. Om du försöket hinna med så många platser som möjligt under kort tid så kommer du spendera mycket tid på en buss!

Tror du att någon någonsin kommer att flytta hem till Sverige?
Nej, jag tror inte det, men min plan ar att spendera sommarmånaderna i Sverige varje år. Vill börja skriva böcker och frilansa sa att jag kan jobba från varsomhelst i världen så att jag kan träffa min familj oftare.
Ingenting är omöjligt! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En kommentar »

  • Emmy i Melbourne säger:

    Kul att läsa! Träffade Boel genom min blogg och det är trevligt att träffa vänner så, speciellt när man bor så långt borta. Kram

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.