Home » Interviews, Sydney

Intervju med Anders Liljeqvist

20 december 2012 10 040 visningar 4 kommentarer
Namn: Anders Liljeqvist
Ålder: 36 år
Bor: Surry Hills, Sydney
Site: Swedes in Australia
 

”Ta färjan från Circular Quay och åk till Watsons Bay norr om Bondi. Trevlig liten stadsdel med fin park och trevlig uteservering att dricka öl på precis vid färjan.”

 

Hur kom det sig att du gav dig av till Australien den första gången. Och när var det?
Oj, det var ett tag sedan nu. Första gången var i juni 1999, då jag flög till Brisbane för att plugga en termin utomlands. Jag kommer ihåg att jag var väldigt nervös inför resan och hur det skulle bli, men kom att trivas väldigt bra och stannade i 13 månader för att läsa två terminer vid Queensland University of Technology i Brisbane. Jag fick tillgodoräkna mig en del av kurserna på Chalmers och Göteborgs Universitet där jag läste i Sverige, men fick förlänga studierna i Sverige ett halvår för att läsa ihop alla poäng jag behövde. Det blev dyrt också, och jag betalar fortfarande av studielånet från det året, men jag är väldigt glad att jag tog språnget då.

Vilka delar av landet besökte du?
Jag bodde ett drygt år i West End som är en innerstadsförort till Brisbane. På den tiden var det lätt att hitta boende i city, och det var mest skandinaviska studenter och hippies som ville bo i West End. Brisbane självt är väl kanske inte så exotiskt som destination för turister, men tillät många helgtrippar till ställen som Sunshine Coast, Guldkusten och Byron Bay. På sommarlovet mellan mina två terminer hann jag också med 4 veckor i Nya Zeeland, att jobba som bananplockare utanför Cairns, och att resa längs kusten från Cairns i norr till Sydney i söder. Att resa längs östkusten är ett enkelt sätt att ha kul i Australien!

SwedesInAustraliacom-4

Foto: Anders Liljeqvist

Numera bor du i Sydney. Varför blev du kvar?
Jag kan inte säga att jag blev kvar, utan snarare var det så att jag tog mig tillbaka till Australien 5 år efter att jag åkte hem första gången. 2000 flyttade jag tillbaka till Sverige, läste klart på universitetet och började jobba i Göteborg. Jag jobbade med IT-system för flygbolag och tillbringade en stor del av de första åren efter examen med att jobba i London för flygbolag där. Efter några projekt i England blev jag av mina chefer tillfrågad om jag skulle kunna tänka mig att börja jobba mot en ny kund i Australien som vi just fått (Qantas – Australiens största flygbolag) och självklart tackade jag ja. Jag hade ända sedan mitt första Australien-år längtat efter att på något sätt kunna tillbringa mer tid i landet, men inte riktigt vetat hur jag bäst skulle gå tillväga för att komma tillbaka. Jobberbjudandet var därför väldigt välkommet. Det var ett galet resande – mellan 2005 och 2008 reste jag mellan Göteborg och Sydney drygt 20 gånger, varav två gånger ”den långa vägen” via USA. Jag har blivit väldigt bra på att checka in och gå genom säkerhetskontroller vid det här laget.
2008 slutade jag att jobba för min svenske arbetsgivare och bestämde mig i samband med det för att försöka bygga ett hem i Australien och stanna lite mer permanent istället för att flyga och flänga fullt så mycket mellan våra två länder.

Var i Sydney bor du?
Sedan 2008 bor jag i Surry Hills, som är en av de Sydneyförorter som ligger närmast sydost om city, med 10-15 minuters promenad ned till centrum.

Vad jobbar du med?
Just nu är det en lite svår fråga att svara på. Tidigare i år så lämnade jag mitt jobb hos ett av de stora australiska IT-konsultföretagen där jag var projektledare, ofta inhyrd hos IT-avdelningen på olika myndigheter eller storföretag. Just nu i skrivande stund (december 2012) är jag ”mellan jobb” som det så fint brukar heta. För några veckor sedan kom jag tillbaka från en långsemester i Sverige, och nu så är jag precis på väg att börja skicka ut lite jobbansökningar igen med förhoppningen att börja jobba igen i början av det nya året. Jag ska inte ropa hej ännu, men gissar att mitt nästa jobb förmodligen också blir som någon form av IT-projektledare här i Sydney.
Vid sidan av mitt heltidsjobb (när jag har tur att ha ett sådant) så driver jag en sajt för svenska Australienvänner som heter SwedesInAustralia.com där jag postar artiklar och läsarfrågor för svenskar som är på väg till eller bor i Australien. Jag driver sajten som en del av mitt lilla enmansföretag under vilket jag även publicerat min bok Stora Australienmanualen som nyligen kom ut i bokhandeln i Sverige. Att skriva klart, trycka och distribuera boken var ett heltidsjobb tidigare i år, men nu när boken är klar och ligger ute i butikerna så är planen att gå tillbaka till att jobba som anställd igen.

SwedesInAustraliacom-8Vad gör du på fritiden?
En del av min tid lägger jag på att på olika sätt jobba ideellt med andra svenska vänner i den svenska gemenskapen här i Sydney, då särskilt genom svenska kyrkan där jag tillsammans med andra frivilliga bofasta hjälper till att ordna saker som caféer och julmarknad. Nyligen var vi till exempel uppe i Newcastle (3 timmar norr om Sydney) och firade Lucia med svenskarna där.
Utöver det så tycker jag att det är väldigt kul med foto och fotograferar en del, samt läser lite olika grejer. Och såklart försöker jag hänga med vänner och bekanta när tiden tillåter.

Vad gillar du mest med att bo i Australien?
De rika möjligheterna, den personliga friheten och toleransen för individers val kring hur de vill leva sina liv.

Vilken är största nackdelen med att bo i Australien?
Ensamheten jag upplever när min familj och vänner från förr är kvar i Sverige, som ligger för långt bort för att jag ska kunna besöka dem över helgen.

SwedesInAustraliacom-3

Hur skulle du beskriva australierna?
Jag var på ett seminarium för ett par år sedan som anordnades av svenska Handelskammaren, där en av föreläsarna beskrev svenskar som vattenmeloner och australier som persikor. En vattenmelon är hård och svår på ytan, men mjuk och fin inuti. En persika är mjuk och mysig på utsidan, men har en hård kärna som det är svårt att komma nära. Det tycker jag var en fin och kul liknelse. Australierna är öppna, vänliga och varma, men ibland känner jag mig ändå ensam och saknar den djupare och närmare vänskapen jag tycker mig ha med flera av mina svenska vänner.

Vad är den vanligaste missuppfattningen om Australien bland oss svenskar?
En del svenskar kommer hit med noll koll på vad för avstånd det handlar om i det här landet. För ett par veckor sedan fick jag en läsarfråga på min blogg från en tjej som var halvt upprörd över hyr dyrt det var att hitta en resa från Sydney för att besöka Uluru/Ayers Rock mitt i landet. Hon tyckte flygbiljetterna till Alice Springs var dyra, och var besviken över att hon inte kunde hitta några buss- eller tågresor som tog mindre än 40 timmar. När jag förklarade att resan lite drygt motsvarar avståndet Sverige-Island hemma i Europa så förstod hon nog lite bättre varför det skulle vara svårt att hitta en snabb och billig resa dit.

SwedesInAustraliacom-2

Foto: Anders Liljeqvist

Har du något Sydneytips, som du vill dela med dig av; något ställe dit turisterna inte hittar?
OK, här är två snabba på rak arm. Ta färjan från Circular Quay och åk till Watsons Bay norr om Bondi. Trevlig liten stadsdel med fin park och trevlig uteservering att dricka öl på precis vid färjan. Utsiktspunkten vid South Head är också värd ett besök på 10 minuters promenad upp längs backen från Watsons Bay, därifrån får du en fin överblick över Sydneys hamn.

SwedesInAustraliacom-7

Foto: Anders Liljeqvist

Den andra är en kvällsaktivitet i city. Vänta någon timme efter att solen gått ned och gå sedan till Hyde Parks södra del. I träden bor det halvtama possums, som du kan mata om du tagit med dig lite frukt eller en muffin. De är rasande söta när de klättrar ned längs trädstammarna och äter ur handen på dig. De kan vara lite svåra att hitta, men med lite tålamod och tur får du en kul naturupplevelse mitt i staden.

Var äter man bäst i Sydney?
Ett måste är en klassisk meatpie på gatukökte Harry’s Café De Wheels i Woolloomooloo. Själv är jag väldigt förtjust i att hitta olika asiatiska rätter att prova på någon food court i Chinatown (exempelvis Eating World).

SwedesInAustraliacom-6

Foto: Anders Liljeqvist

Vilken är Sydneys bästa pub?
Jag vet inte om det är den bästa puben, men att dricka en kall Coopers Green på balkongen på Clock Hotel i Surry Hills tycker jag är en rätt bra lördagseftermiddag.

Du är författare till Stora Australienmanualen (Finns både som pappersbok och e-bok). Varför skrev du den boken?
Efter några år i Sydney blev det uppenbart för mig att det varje år anlände hundratals svenskar med ungefär samma frågor om visum, boende, arbete och hur vardagen fungerar. Alla av dem hade haft det väldigt svårt att hitta informationen de sökte och några backpackers hade betalat tusentals kronor till svenska reseföretag för att få hjälp med att sätta ihop deras paketresor. Många av dessa utbrast att de lagt ut pengar i onödan när de efter 20 minuters samtal över kaffe och våffla i kyrkans café gratis fått reda på ungefär samma saker som reseföretagen tagit mer än 5000 kronor för att hjälpa dem med.
Jag kom också ihåg hur stressigt det varit för mig själv att flytta till Australien och hur svårt jag tyckte det var att förstå hur allt fungerade, så 2010 började jag skriva ned det viktigaste jag lärt mig för att hjälpa andra Australienvänner att flytta eller åka på långresa på egen hand.
Vad jag trodde skulle bli en 20-sidors lista med tips växte och växte, och när materialet var uppe i runt 100 sidor började jag fundera på att kanske göra det till en bok och en webbsajt istället. Jag insåg att jag satt inne på ganska unik och åtråvärd kunskap och att många skulle vara villiga att betala en liten slant för att få informationen enkelt sammanställd, så jag valde att gå vidare med att lansera boken och hittills har den varit väldigt väl mottagen.

SwedesInAustraliacom-9

Till slut blev resultatet en 270-sidors bok (Stora Australienmanualen) som nu finns till salu hos Bokus, AdLibris, Bokia med flera, samt alla de artiklar som jag då och då postar på min blogg SwedesInAustralia.com. Trots att jag har en generös 30-dagars ”pengarna tillbaka om du inte är nöjd”-garanti för kunder som köper boken via min sajt australienmanualen.se så har ingen än så länge varit besviken (ta i trä) vilket jag är väldigt glad över.
I boken går jag igenom alla förberedelser som jag anser att man behöver känna till om man vill flytta till Australien, komplett med steg-för-steg-instruktioner och länkar till alla viktiga sajter. Jag hoppas att jag på så sätt kan hjälpa svenska utlandsstudenter, backpackers och emigranter att spara tusenlappar och mycket stress när de planerar sina resor, så att de får mer tid och pengar över att surfa och hänga på uteserveringar istället.
:-)
[Anders bok kan du också köpa här och här.]

Många svenskar arbetar svart på caféer och restauranger i Sydney. Vad säger du om det?
Jag säger att många av dem underskattar riskerna med att bryta mot villkoren för deras visum. Att jobba svart i Sverige är en sak, där innebär det bara att du inte betalar skatt på dina inkomster. Vad svenska turister som jobbar i Australien gör är att förutom att de inte betalar skatt också bryter mot visumreglerna genom att jobba över huvud taget. Jag känner till fall där svenskar blivit utvisade ur landet av polisen och blivit vägrade framtida visum till Australien i flera års tid för att de påkommits med att jobba på illegalt.

Trots att du bor i en så fantastisk stad som Sydney, händer det att du längtar hem?
Oj, absolut längtar jag hem till Sverige och det kan vara olika saker som jag längtar efter. När jag åkte till Sverige på semester tidigare i år var det första gången jag var ”hemma” på två år, och det var härligt att plötsligt bara vara omgiven av skyltar och röster som talade svenska till mig. Jag kan sakna smak, dofter, vyer och maträtter, men mest saknar jag min familj och mina närmaste svenska vänner. Den svenska sommarens lummiga grönska, milda kvällar och långsamma solnedgångar (närmare ekvatorn går solen ned så mycket snabbare) har ingen motsvarighet i Australien.

Du har en veckas semester. Var i Australien väljer du att tillbringa den?
Jag skulle flyga till Perth där jag aldrig har varit tidigare, hyra en bil och åka på tur längs kusten och ofta stanna för att bada, fotografera vackra vyer och fika.

Tror du att du någonsin kommer att flytta hem till Sverige?
Absolut, men jag vet inte riktigt hur det kommer att se ut. Tidigare tyckte jag att var tvungen att välja mellan att bo i Australien eller Sverige resten av livet, men nu har jag börjat se på det lite annorlunda. Kanske går det att växelvis vara ”hemma” i båda länderna? Jag tror att jag om inte alltför lång tid kommer att vilja flytta tillbaka och bo i Sverige i några år, men därefter kommer jag säkert längta tillbaka till Australien igen. Jag har en dröm om att hitta ett sätt att kunna vara både i Australien och i Sverige några månader per år, och hoppas att hitta en billig bostadslösning och ett flexibelt jobb som gör det möjligt. Vi får se om det är möjligt eller om jag bara dagdrömmer om att kunna bo i båda länderna.
:-)

SwedesInAustraliacom-5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Kommentarer »

 • Emmy i Melbourne säger:

  Kul läsning och roligt att få läsa mer om Anders historia i Australien. God Jul i förskott till er båda!

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Blir det någon sill till dig, Emmy?
  God Jul till dig också!

 • Andra jobbar i Australien | australienbloggen.se säger:

  [...] Nu finns det ju andra som är desto bättre på detta. Resemagasinet Vagabond har drämt till med en jobbspecial till Australien. Bland de tillfrågade finns dessutom min kompis Anders Liljeqvist, som nyligen kommit ut med boken Stora Australienmanualen. Här kan du läsa en intervju med Anders. [...]

 • Emmy i Melbourne säger:

  Johan: Visst blev det både sill och nubbe hemma i Sverige. Nu är jag dock tillbaka i Melbourne och njuter av det härliga sommarvädret! =)

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.