Home » Nature and wildlife, New South Wales

Drakar i nationalpark

12 april 2010 4 036 visningar Inga kommentarer

Australien har många nationalparker. Nu behöver man nödvändigtvis inte åka till en nationalpark för att se vilda djur. Jag har sett många djur i trädgårdar, vid eller inne i vandrarhem och på eller vid sidan om vägar.
Nu är nationalparker ändå värda att besöka. Det finns bra vandringsvägar och ibland finns det ett parkkontor, där man kan få information om vad man kan se och var man ska titta. Jag har hittat mycket information på nätet om nationalparker också, med allt från artlistor till förslag på bushwalks.

Vi har fått ett tips om att Brisbane Water National Park ska vara bra för bushwalks: ”Ni kommer nog se massor av djur!”
Vi tar oss till Central Station i Sydney, där vi kliver på Newcastle-tåget. Det långa vagnsetet vindlar sig genom Sydneys norra stadsdelar och strax glesnar bebyggelsen och lummigt grönt syns på båda sidor av tåget. Vi åker längs med kusten norrut genom ett landskap av skogsklädda berg. Vi korsar höga broar som sträcker sig över blågnistrande havsvikar.
Efter en dryg timme går vi av i Gosford, en liten stad vars kanske främsta attraktion är The Australian Reptile Park (Inte att förväxla med familjen Irwins anläggning i Queensland). Efter att ha plockat upp en hyrbil blir det vårt första stopp. Ett par timmar senare parkerar vi vid en av stigarna in i Brisbane Water National Park.
Det har sagts oss att vi ska gå ner för stigen till Somersby Falls och se oss omkring: ”Därnere finns massor av ödlor!”

När man pratar om reptiler i Australien tänker de flesta på krokodiler och alla de giftiga ormarna. Betydligt mer vanliga är ödlorna. Man ser solälskande, dagaktiva ödlor såsom skinkar, agamer och varaner överallt: I trädgårdar hemma hos folk, på och vid vägarna, på trottoarer inne i städerna och givetvis ute i naturen.
Till de nattaktiva reptilerna gör geckoödlorna. Bli inte förvånad om du inne på kvällen eller natten ser en eller flera geckos, som sitter på väggarna eller uppe i taket; din egen flug- och myggjägare.
Det finns inga giftiga ödlor i Australien, men de riktigt stora varanerna kan utdela elaka bett, som nio gånger av tio ger infekterade sår. Bäst att inte gå för nära en sån alltså.
En lite större ödla, som är vanliga i de kustnära delarna av Queensland, New South Wales och Victoria är den östliga vattenagamen (Eastern Water Dragon), Physignathus lesueurii. Det är en i huvudsak trädlevande art som ofta hittas i eller vid vatten. Hanarna blir strax över metern i längd med svansen inräknad. Honorna blir något mindre.
Egentligen är denna ödla relativt skygg, men där den förekommer i människans närhet såsom i parker verkar blygheten avtrubbas. Ett typiskt beteende är annars att agamen sitter på en gren ovanför ett vattendrag eller på en sten. Känner den sig hotad hoppar den ner i vattnet. De kan hålla sig gömda under vatten i upp till 90 minuter.
Honan lägger 6-18 ägg i en egengrävd håla under våren. När ungarna kläcks håller de sig i närheten av hålan till en början. Varken honan eller hanen finns dock där för att beskydda sin avkomma.

Somersby falls, Brisbane Water National Park

Vi går försiktigt ner för stigen ner mot fallet. Vi försöker smyga i den händelse att det verkligen finns ödlor i närheten. Vi ser faktiskt ett par småskinkar på vägen ner, men det är först nere i dalgången nedanför själva fallet, som vi ser den första agamen. Den ligger där på en sten och det är först när jag tittar en andra gång som jag ser den. Kameran åker snabbt upp. Det kan ju vara enda chansen.
Det är det inte. När jag sedan ser mig ordentligt om, upptäcker jag ytterligare fyra-fem ödlor, och det är likadant vart man än vänder sig.

Vi tar säkert ett 30-tal bilder på vattenagamer innan vi känner att det räcker. Det är ju så roligt. Upptäcker man en ny ödla så närmar man sig försiktigt, knäpper en bild, kryper liiite närmare och knäpper ytterligare en bild. Den leken fortsätter ända till agamen tycker att det räcker och plumsar ner i vattnet eller försvinner in ett buskage. I samma ögonblick har man redan upptäckt en ny ödla och man närmar sig försiktigt…
Tiden går och snart är det dags att traska upp till parkeringen igen. Vi har en tågtid för resan tillbaka till Sydney att passa. Det är först när vi lämnar igen hyrbilen, som det slår oss att vi enbart såg ödlor och inga andra djur.
Det får bli nästa gång som vi besöker Brisbane Water National Park.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.