Home » Flying, Resa till Australien

Den långa resan till Australien

15 maj 2010 3 743 visningar Inga kommentarer

Du står på flygplatsen och har många timmar i flygplansstol framför dig. Då det inte finns något direktflyg från Sverige till Australien så kommer du att byta flyg minst en gång, vilket innebär några timmar på en flygplats. Många väljer ändå att ta hela resan i ett svep. Har man ont om tid och snabbt vill nå målet så förstår jag att man gör så. Om du kan undvara en dag eller två, åtminstone på vägen ner, så rekommenderar jag det.
Första gången som jag reste till Australien så tog jag den långa vägen. Jag flög till Köpenhamn från Göteborg (1 timme). Fortsatte med annat flyg till Los Angeles (11 timmar). Spenderade 4-5 timmar på LAX innan det var dags att sätta sig på flighten, som skulle ta mig till Sydney. Det var dock en del stopp på vägen: L.A. – Hawaii (5 timmar). Det var en i det närmaste surrealistiskt känsla att stå sträcka på benen på flygplatsen på Hawaii och ta en kort sväng utanför terminalen: ”Jag är på Hawaii!” Jag som inte hade varit utanför Europa tidigare.
Från Hawaii till Auckland på Nya Zeeland tog det 14 jobbiga timmar. Jag sover inte speciellt bra (läs: inte alls) på flygplan, men här slumrade jag till några gånger av ren utmattning.
Där någonstans mellan Hawaii och Auckland tappade jag en dag. Vi lyfte från Honolulu strax innan midnatt en måndag. Det blev alltså tisdag ungefär när drinkvagnen tog en ny vända i kabinen. Tisdagen blev emellertid endast några timmar lång, eftersom vi sedan korsade datumlinjen. Konstigt!
Sista flygskuttet från Auckland till Sydney tog 3,5 timmar.

Min allra första bild av Sydney Harbour. Operahuset skymtar under bortre motorn.

Väl framme i Sydney var jag så utmattad att jag knappt visste vad jag hette. Jag skulle bli upplockad på flygplatsen men hade alldeles glömt bort vem jag skulle leta efter. Till sist fann jag rätt person i alla fall.
De tre första dagarna i Australien var jag så extremt jetlaggad att jag nästan kände mig sjuk av utmattning. Jag minns att jag till och med vid något tillfälle ångrade att jag hade rest över huvud taget.

Min poäng med denna långa utläggning är att jag hade klarat mig bättre väl på plats i Sydney om jag hade unnat mig åtminstone ett stopp på vägen ner; en natt i en riktig säng med sammanhängande sömn.
Människan är inte skapad för att resa långt i ”sidled”. Vi är programmerade att bli trötta en viss tid på dygnet och att vara pigga en annan tid. Reser man till en annan tidszon, så följer en jobbig period, då kroppen ställer om sig till den nya tiden. Ju längre bort desto jobbigare blir det. Man underlättar tidsomställningen om man stannar till på vägen.
Resor i östlig riktning är ofta jobbigare än åt andra hållet. Alltså är resan till Australien (förutsatt att du reser över Asien) tuffare än när du sedan skall hem igen. Tänker du bara unna dig ett stopp så ta det på utresan alltså.

Dessutom är det roligt. Det blir lite av en bonus att besöka ytterligare ett land på väg till och/eller från Australien. Det brukar inte heller tära speciellt mycket på semesterkassan. Hör med resebyrån om så kallade stop-over-paket. De stora flygbolagen har det.
I dessa paket ingår transfer till och från flygplatsen (du vill antagligen slippa att leta efter rätt buss eller förhandla om priset med en taxichaffis efter 11-12 timmar på flyget), övernattning plus frukost på ett finare hotell samt ibland även en sightseeing.
På detta vis har jag fått tillfälle att se städer som Bangkok, Kuala Lumpur och Singapore. Jag vill också tro att jag kom fram till Australien lite mer utvilad än den där första gången.

På en annan resa efter att ha varit i Australien, skulle jag på vägen hem göra ett stopp (som faktiskt blev över åtta veckor till sist) i Franska Polynesien.
Jag flög från Sydney en söndag kväll. Bredvid mig satt en amerikansk man i en gräll Hawaiiskjorta och pratade oavbrutet.
På något vis fick jag något som kunde likna sömn i några timmar. Det lustiga var att när jag sedan vaknade och såg en strimma sol leta sig in genom fönstret så var det… söndag igen.
Vi landade i Papeete och jag hade en helt ny söndag till mitt förfogande, och en sån söndag det blev: Incheckning på ett bra vandrarhem, besök på en underbar strand och middag ute på kvällen med nyfunna vänner.
Jag fick tillbaka den där dagen till sist!

Jag kommer längre fram att skriva mer om mina mellanlandningar till och från Australien.

Om flygbolag läser du här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.