Home » Queensland

Cyklon väntas in över norra Queensland

1 februari 2011 5 121 visningar En kommentar

Senaste artikeln läser du här.

Det är inte Queenslands år. Man har fortfarande ett par månader kvar till den torrare årstiden, och redan har man varit med om en av de värsta översvämningarna sedan mitten av 70-talet. Nu har dessutom cyklonen Anthony drabbat de norra delarna av delstaten; områden som förskonades av översvämningarna. Värst drabbades Bowen i närheten av Townsville, där träd blåste omkull och mindre skador på hus uppstod.

Några av de populära semesteröarna, som t.ex. Hamilton Island, har nu evakuerats. Man väntar nämligen en ännu värre cyklon, Yasi, framåt torsdag. De hårda vindarna ihop med stora mängder regn kan medföra översvämningar, varnar myndigheterna. Meteorologer tror att även Yasi kommer att dra in över kusten i höjd med Townville, men att den är så stor att städer och samhällen så långt som 50 mil bort kan komma att påverkas.
Och ja, Cairns ligger i farozonen. Åk inte dit innan det värsta är över. Man har redan evakuerat äldre från ålderdomshem och patienter från sjukhus. Har du möjlighet så bege dig därifrån.

Queenslands premiärminister, Anna Bligh, som säkert inte har sovit många timmar de senaste veckorna, konstaterade i samband med att beredskapen höjdes uppe i norr att: ”We are not battle weary, we are battle ready.”

De enda som verkar uppskatta ovädret är surfarna, som äntligen får stora vågor. I norra Queensland är Stora Barriärrevet annars en tillräckligt effektiv vågdämpare, och det är först när det blåser upp ordentligt som det är värt att ta fram surfbrädorna.

Just det, i bildens högra kant lurar Yasi. Foto: Bureau of Meteorology

Aftonbladet skriver om cyklonen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En kommentar »

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.