Home » Resa i Australien

Bilkörning och bilköp i Australien

28 mars 2010 3 027 visningar 5 kommentarer

Är ni 3-4 personer som vet att ni ska vara i Australien en längre tid och resa runt en del, kan det vara idé att köpa en begagnad bil. Marknaden för begagnade bilar är som i Sverige, dvs gigantisk, och man gör klokt i att titta runt för att hitta ett så bra köp som möjligt.
Förutom bilfirmorna är vandrarhemmen bra ställen att köpa bilar på. Prata med andra resenärer och titta på anslagstavlan efter säljes-lappar.
Min kompis Henrik och jag var väldigt nära i Melbourne att köpa ett stort, lila as till jänkare, som vi tänkte köra till the Red Centre och vidare till Queensland. Försäljaren hade en kavaj i gräll färg och munnen gick hela tiden och ett tu tre var vi ute på en provtur. Vad tänkte vi på? (Vi tog till sist förnuftet till fånga och hittade istället en hyrbil med påskrabatt.)
När allt kommer omkring så vill man inte fastna i ödemarken någonstans mellan Coober Pedy och Alice Springs för att rishögen man lade knappt tusen dollar på har rasat ihop.
Hittar man dock rätt bil så kan det bli resemässigt bli en riktigt fullträff.
När det sedan är dags att sälja så kan det vara bra att börja leta köpare tidigt. Det finns historier om de som helt enkel har fått lämna bilen med nycklarna i på flygplatsen.

Fruktpaus någonstans mellan Broken Hill och SydneyFoto: Anne Drejenstam

De flesta uthyrningsfirmor erbjuder både manuell och automatisk växellåda. Jag råder er som inte är vana vid vänstertrafik att ta en automatväxlad bil. Då har ni en sak mindre att tänka på. (Man måste ju växla med vänster hand…) Har du inte kört automatväxlat tidigare så är det ingen fara. Det går snabbt att lära sig.

Som flera andra före detta brittiska kolonier har man vänstertrafik. Man vänjer sig faktiskt ganska fort, men det gäller att hålla tungan rätt i mun och bilen till vänster på vägen. En typisk situation när du av gammal vana vill hålla till höger är när du svänger in på en sidogata. Se upp då! På väg in i rondeller är det också bra att vara extra skärpt.
Jag vågar mig på att gissa att du som kör åtminstone en gång kommer försöka gå in genom vänster framdörr. Jag gjorde det ett flertal gånger…

Foto: http://www.rogerwendell.com/

Se också upp för djur utanför städerna. Kaniner, rävar och kräldjur ser man ofta korsa vägarna. En känguru av modell större vill du absolut inte krocka med. Det blir en ordentlig smäll. Många bilar i Australien är utrustade med så kallade roo-bars, för att bilen inte ska bucklas vid djurkrockar. Det är dock inte troligt att en vanlig hyrbil har det, om det inte är en bil med fyrahjulsdrift.
Tänker du dig långt ut i the Outback så se till att du har ordentligt med vatten och bensin/diesel. Varningsskyltarna med avståndsangivelser till nästa möjlighet att tanka/fylla på vatten är inte på skoj. Lämna inte de asfalterade vägarna om du inte har fyrhjulsdrift på din bil!
Ska du köra en längre sträcka på någon ”track” så se till att någon vet din rutt och när du förväntas vara framme. Skulle det hända något på vägen så är det bra om någon reagerar på att du inte kommit fram. Får du stopp så stanna alltid vid bilen! Den syns bättre från luften än en människa till fots.

Är man bara väl förberedd så kommer ditt biläventyr i Australien bli ett minne för livet.

Därmed är ”Tema Inrikes” avslutat. Kommande vecka blir det ett nytt restips och lite annat smått och gott!
Vi ses!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Kommentarer »

 • Anita Huuskonen säger:

  En massa bra och praktiska tips. Tack!

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Varsågod! :)

 • Ulrika Brohede säger:

  Inget för en reptilälskare antar jag?
  Toad Day Out

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Cane Toad, agapaddan, går hårt åt de inhemska grod- och kräldjuren. Om man någonsin lyckas utrota den vore det enbart bra.
  Det kommer ett inlägg längre fram om agapaddor.

 • Ulrika Brohede säger:

  Ja, det är klart att man inte tar kål på 10000 paddor utan anledning. Jag tyckte mest det var intressant att man valt en speciell dag för utrotningen och dessutom döpt den!

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.