Home » Nature and wildlife

Australiska skott hemma hos mig

27 juni 2010 2 947 visningar Inga kommentarer

Att så ett frö kan ju ha en bildlig mening; dvs att man startar upp något eller antyder något i hopp om att det ska växa till något intressant som man själv eller flera människor sedan kan ha förhoppningsvis nytta och nöje av.
Man kan ju också så frön i bokstavlig mening, vilket jag gjorde för några veckor sedan. Det handlade om ett souvenirpack med frön från Australien med fem olika arter. Jag stack ner ordentligt med frön i ett miniväxthus och bloggade om det.
I ärlighetens namn hade jag inte stort hopp om att det verkligen skulle gro något. Mina frön hade några år på nacken och hade säkert passerat bäst-före-datum med bred marginal, men varför ändå inte försöka?

Lemon Scented Bottlebrush

Det dröjde knappt en vecka innan det första gröna skottet tittade upp. Det var fröna av Lemon Scented Bottlebrushs som hade grott.

Tantoon Tea Tree


Någon vecka senare var det Tantoon Tea Treesoms tur. Två av fem var inte så illa, tänkte jag.

Cootamundra Wattle

Ännu gladare blev jag när efter nästan tre veckor, när ett skott av Cootamundra Wattle visade sig. De såg lite mer exotiska ut än de andra.

Nu växer flera skott i varje kruka så en omplantering är nära förestående. Jag kan inte mycket om växter och plantering, men jag har förstått att det är ett kritiskt moment. Tips och förslag på fortsatt skötsel mottages därför gärna.

På en plantskola i Lund köpte jag ju dessutom en eukalyptusplanta, som jag satte i trädgården. Det är en White Mountain Gum, Eucalyptus dalrympleana, och den verkar stortrivas än så länge, och kommer förhoppningsvis att göra så ett tag till.
Till vintern är det dock dags att täcka över den, eftersom den är köldtålig men inte frosttålig. En eukalyptus är ett träd, men jag kommer just med tanke på övertäckningen att försöka beskära den till något mer buskliknande. Det blir liksom lite enklare att täcka över en busken än ett fem meter högt träd.

Står det en australisk eukalyptus bland de svenska prästkragarna?

Skotten på eukalyptusen ser lovande ut

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.