Home » History, Nature and wildlife, Sydney

Australienbloggen i London

26 november 2012 5 904 visningar Inga kommentarer

Vad vore då några dagar i London? Långtråkiga, trista eller… eller alldeles underbara!
Det var inte igår. Undantar man byte av plan på Heathrow var det nog drygt tio år sedan jag besökte London.
Nu var det emellertid dags igen. En kortare utbildning förlades på ett konferenshotell ett stenkast från Oxford Street och abrakadabra satt jag på puben ett stenkast därifrån med en pint framför mig och pluggade.

Undrar ni varför jag skriver om London? Svaret är givetvis att staden är full av Australien-refenser. Om vi börjar med just puben så är chansen är stor att man kan få sig en pint Fosters Lager. London är i första hand en stad för bitter/ale-frälsta. Vill man dricka lager, dvs ljust öl, är det ofta importerat öl som erbjuds. Förutom öl dylikt öl från Danmark och Holland är det just Forsters som tappas upp från kranen inne på den ”genuint” engelska puben. Puben är ju även en central del av australisk kultur även om den australiska motsvarigheten är lite mindre ambitiös. Inredningen brukar vara lite enklare; speciellt i de mindre städerna eller ute i the Outback.

London är också platsen där Australiens öde kom att styras från det sena 1700-talet fram till 1901, då man blev en självständig stat. Vissa hävdar att man inte ens idag har lyckats klippa navelsträngen. Det mest uppenbara exemplet på det är väl att man fortfarande är med i det brittiska samväldet, vars gemensamma nämnare, Drottning Elizabeth II delar sin tid mellan Buckingham Palace i centrala London, Windsor i stadens utkanter samt Balmoral i Skottland.
För ca 230 år sedan skeppades de första straffångarna ut från London mot Australien. Innan dess hade man under svåra umbäranden legat för ankar på Themsen i månader i väntan på att alla förberedelser hade blivit klara. Man skulle ju inte bara skeppa en större grupp människor till andra sidan av jorden. Man skulle också helst se till att de överlevde, när de väl var på plats.
Att bygga upp en straffkoloni i sydöstra Australien var inte bara ett sätt att lätta på trycket på Englands överfulla fängelser. Det fanns även strategiska tankar bakom. Man ville även skaffa sig ett brohuvud för utforskningar av den delen av världen. Man ska inte heller glömma att det kanske var lika viktigt att förhindra att fransmännen skaffade sig ett brohuvud i den delen av världen…

Målning av Thomas Watling: ”Partial view of Sydney Cove taken from Sea side before the Surgeon Generals House. LS8. view of west side of Sydney Cove from Too-bay-ulee or Bauniellong Point.”

Under en ledig eftermiddag var vi några, som styrde stegen genom Hyde Park mot Naturhistoriska Museet. Mina kollegor kollade på uppstoppade djur. Jag fastnade för en samling målningar. Det visade sig vara originalmålningar från 1788-1800, då man byggde upp fångkolonin i det sin skulle komma att bli Sydney.
Konstnären/sedelförfalskaren/straffången Thomas Watling samt George Raper, en kadett med konstnärstalanger, dokumenterade båda intressanta ting och händelser.

Emu och känguru avbildade av George Raper.

Ni som kollar in min site i jakt på nutida restips om Australien kväver väl en gäspning vid det här laget, om ni över huvudtaget är kvar. Själv fick jag gåshud, kände historiens vingslag och halade snabbt upp kameran. Det kanske går att beställa som litografier? Det ska jag kolla upp.

Tyvärr, får man väl säga, har även det engelska köket tagit båten till Australien. Jag åt min första meat pie i Adelaide och trodde länge att det också skulle bli min sista. Dessvärre slog pajen till med besked under en pubkväll med ”traditionell engelsk mat”. Jodå, in kom en hel pajbataljon bestående av steak and guinness pie. Lyckligtvis var vi dopade med öl, men det var ändå ett kulinariskt bottennapp.
Som tur var åt vi en underbar middag nästa kväll; denna afton på en italiensk restaurang…

Givetvis hade man fått upp julskyltningen.

Tillsammans med målningarna på Naturhistoriska var besöket på Waterstones bokhandel vid Piccadilly Circus resans höjdpunkt. Att vandra runt i bokhandel med fyra våningar är inte dumt. Att sedan urvalet är betydligt större (det skrivs många fler böcker på engelska än på svenska) och priserna är längre gör upplevelsen och shoppingen mindre angenäm.
Jag köpte med mig följande böcker:


The Happy ilses of Oceania av Paul Theroux
Jag har länge sneglat åt den här boken och är glad att jag äntligen slog till. Jag älskar ju öar och är mycket intresserad av öarna i Stilla Havet. What took me so long?

Travels in Outback Australia av Andrew Stevenson
Jag har aldrig hört talas om bok eller författare. Dock var köpet en självklarhet. Andrew Stevenson reser till de inre delarna av Australien ”in search of the original Australiens – the Aboriginal People.”

The Lonely Planet Story av Tony & Maureen Wheeler
Det ska bli intressant att läsa deras success story.

Den slutliga australiska vinken kom på Heathrow, där jag trött men nöjd med min Londonvistelse stod och väntade på att få kliva på SAS-planet. En jumbojet från Qantas defilerade förbi. ”Den ska antagligen till Sydney”, tänkte jag.
Vad vore några veckor i Australien? Långtråkiga, trista eller… eller alldeles underbara!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.