Home » History, Nature and wildlife

Australien i Danmark

4 maj 2010 4 083 visningar En kommentar

Under Valborg/Första maj var jag i Danmark och Skåne på en utflykt med Sveriges Herpetologiska Riksförening. Vi besökte diverse zoo, museer och Randers Regnskov. Vi var även ute i fält och letade (och fann!) diverse grod- och kräldjur.
Nu undrar ni antagligen varför jag skriver om detta på min Australienblogg. Det finns flera anledningar.
Vårt första stopp var på Zoologisk Museum i Köpenhamn. Via kontakter hade vi fått en inbjudan av några mycket trevliga människor att komma in och titta ”backstage” och bli förevisade några rariteter inom grod- och kräldjursområdet. Bl.a. fick vi se eskulapsnokar i sprit. Det som var speciellt med dessa var att de blev funna i Danmark under 1800-talet. Arten förekommer annars långt söderut i Europa.
Själv passade jag också på att ta en egen tur bland spritpreparaten för att se vad som kunde hittas av den australiska faunan.

Agapaddor (Cane Toads)


Givetvis fanns det gott om agapaddor. En del låg i egna burkar. Andra delade burk med många andra individer…

Australiskt kopparhuvud i sprit på Zoologisk Museum, Köpenhamn


Roligt var också att hitta en glasburk med ett australiskt kopparhuvud (en giftsnok) som var från ”Ny Holland”; den gamla benämningen på Australien. Datumet för fyndet var angett till 5 maj 1841 på etiketten.
Namnet New Holland myntades givetvis av en holländare, Abel Tasman, redan 1644. Holländarna var de första européerna, som såg Australien, när de upptäckte det som idag är Western Australia. De fann landet varmt, kargt och oanvändbart och brydde sig inte om att annektera det för Nederländernas räkning.
Engelsmännen kom att kalla sin koloni, som startades 1788, för New South Wales, men fortsatte ytterligare några år att benämna den västra delen av kontinenten för New Holland.
Officiellt fick Australien namnet Australien 1824 efter ett förslag av den engelske upptäcksresande kartografen Matthew Flinders.

- Tittut!

Vi besökte också Randers Regnskov, en anläggning i stil med Universeum men mycket större. Där fanns bl.a. ett Slangetempel; ett större rum där ormar kröp fritt, dvs inget för den ormrädde. Naturligtvis var ormarna ogiftiga och jag lade märke till att alla pytonormar var australiska Carpet Pythons, rutpytonormar. En hängde i huggställning alldeles ovanför dörren ut ur salen. Jag gissar att nio av tio besökare inte såg den. Det var kanske lika bra det…

Vi avrundade dagarna i Danmark med att gå en sväng inne på Zoologisk Have, Köpenhamns Zoo. De hade ett fint hägn med tasmansk djävul. Detta på Tasmanien endemiska pungdjur ses sällan utanför Australiens gränser. Jag hade ingen aning om att det fanns att skåda i Köpenhamn, så det kom som en glad överraskning.
Jag hade dessutom turen att knäppa ett kort på en av dem just som den spärrade upp gapet, när en annan individ kilade förbi.

Tasmansk djävul

Eukalyptus


Väl över i Skåne efter en grodexkursion körde vi vägen om Lund, där en av kompisarna ville besöka plantskolan BlueSage. Jag hade inte planerat att köpa något, men då en stor del av sortimentet verkade bestå av mer eller mindre exotiska växter, frågade jag om det fanns något från Australien. Det fanns det.
Jag åkte hem med en eukalyptusplanta. Den ska stå soligt och har bäst chans att klara sig om man håller den som buske och inte låter den växa upp som träd. Den har lite svårt för frostgrader, som svensk vinter ofta bjuder på. Den klarar sig då bäst, om man kan täcka över den, vilket ju är lite svårt om man har en hög eukalyptus.
Jag lovar att återkomma med en rapport (och bilder) hur den klarar sig i vår trädgård.

Nu är jag hemma igen och tycker att det ska bli väldigt intressant och roligt att gå på Lars Wallins föredrag ikväll. Jag hoppas att jag träffar några av er där!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En kommentar »

  • Anita Huuskonen säger:

    Vilken rolig vinkling av vår resa i Danmark o Skåne. Nu känns det lite som om man varit i Australien, fast vi bara var ca 50 mil bort. Slangerummet och den vilda ormen missade vi helt. Kanske tur det….för mig ; )

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.