Home » History

Australien blir republik?

17 augusti 2010 5 572 visningar Inga kommentarer

1901 blev Australien självständigt. Nu kapades dock inte banden med den gamla kolonialmakten helt. Istället blev man en självständig stat i det Brittiska Samväldet, med regenten i Buckingham Palace som statschef.

109 år senare har inte mycket förändrats. Drottning Elizabeth II är Australiens statschef och hon och Storbritannien representeras i Australien av en Governor-General. Denne har makten att upplösa regeringen, vilket också skedde en gång på 70-talet. Det gav upphov till diskussioner om det ändå inte var dags att gå över till republik. Dock var monarkisterna, och är fortfarande, starka. Man talar varmt om de historiska banden till den gamla kolonialmakten och australier, speciellt äldre, kallar fortfarande England för home, även om de aldrig satt sin fot där.

Inför OS i Sydney 2000 började man på allvar diskutera och debattera alternativet republik igen. Kanske var då den främsta anledningen att det är statschefen som inviger de olympiska spelen; dvs Drottning Elizabeth skulle från London resa till andra sidan klotet för att förklara de australiska spelen för öppnande.
Det blev aningen för mycket för många och en folkomröstning ordnades. Men se, med knapp majoritet vann de som ville vara kvar i samväldet och behålla tanten med de skojiga hattarna som statschef. Följaktligen invigde hon OS i Sydney. Dåvarande premiärministern Paul Keating fick snällt stå bredvid och titta på. Drottningen och han kände varandra förresten sedan ett statsbesök 1992, då han som en vänlig gest hade lagt en hand på hennes rygg; ett fruktansvärt (roligt) etikettsbrott.

Nu kommer en försiktig attack mot monarkin igen. På lördag går Australien till parlamentsval, och sittande premiärminister Julia Gillard (Labor) föreslår att landet ska övergå till republik, när Drottning Elizabeth dör. Gillard passar för säkerhets skull på att önska den 84-åriga drottningen ett långt liv. Det gäller att väga sina ord på silvervåg i valtider.
Inte helt oväntat är oppositionsledaren Tony Abbott (Liberal Party) för monarkins bevarande.

Snart kommer en artikel om Australiens flagga, som ju fortfarande har Union Jack uppe i vänstra hörnet.

Bilden på Drottning Elizabeth II är från royaltyinthenews.com.
Bilden på Julia Gillard är från
www.alp.org.au

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.