Home » Resa i Australien

Att hyra bil i Australien

26 mars 2010 8 056 visningar 8 kommentarer

På flygplatsen i Sydney bokar vi hyrbilen som ska vänta på oss på vid ankomsten. Egentligen är det konstigt att vi inte får något bokningsnummer, och väl framme i Kalgoorli i Western Australia finns det inte heller någon bokning och ingen bil heller. Kvinnan bakom disken slår ut med händerna. Hon säger att hon är ledsen. Vi är också ledsna.
Vi sover en natt på vandrarhem och nästa dag lyckas en konkurrent skaka fram en bil till oss. Som var tänkt från början ska vi få lämna den i Freemantle.
Det är en lyxig känsla att slänga ner ryggsäckarna i bagaget på den stora Forden. Bilen är egentligen lite för stor för oss men beggars are not wishers. Vi är bara glada att ha löst transportfrågan. Snart har vi lämnat Kalgoorli och kör söderut. Det är skönt att vara på väg igen.

I vissa fall är att resa med bil ett mycket bra alternativ. Visst, det är inte så klimatsmart, men det ger dig större frihet att resa, upptäcka och uppleva i din takt utan att vara beroende av avgångstider och bokningar.
Många anländer till en plats och hyr en bil för att kunna utforska omgivningarna. Man kan också göra som vi och hämta bilen i en stad och lämna den i en annan. Det kan utgå någon form av re-allocation fee, men inte nödvändigtvis. De stora uthyrningsfirmornas bilar rör sig ständigt mellan delstaterna. En bil som körs till Adelaide från Sydney finner snart sin väg tillbaka till staden med det fina operahuset.

Att hyra bil i Australien går alldeles utmärkt med svenskt körkort. På vissa ställen vill man att du ska ha fyllt 21 år, på andra ställen går det bra med 18-åringar. De vanliga firmorna, Herz, Budget och Avis, finns i Australien. Har du ett vandrarhemskort är det inte omöjligt att du har rabatt på någon av biluthyrningsfirmorna.

Vill du spara pengar kan det vara intressant att kolla upp Rent-a-wreck eller liknande firmor. Rent-a-wreck låter lite värre än vad det är. Bilarna är inte av de senaste årsmodellerna som på Avis, Budget och liknande, men fullt kördugliga. Ta dock en funderare på var ni ska åka och vilka krav det ställer på bilen.
Vi stod och tittade på en bil på ett av de billiga ställena. Vi hade tänkt åka ganska många mil ute i the Outback. Just den bilen saknade luftkonditionering. En sån kan vara bra om man ska det är över 30 grader utanför bilen…
Kolla också villkoren för assistans i händelse av motorstopp eller liknande.

Länkar:
Carhire
Budget
Avis
Thrifty
Rent-a-wreck

På söndag kommer det sista inlägget på Tema Inrikes. Vi ses då!

Bilderna är lånade från Holden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Kommentarer »

 • Josefin säger:

  Hejsan!
  Jag bor i Ytterby och såg dig i Kungälvs Posten att du bloggade om Australien. Eftersom jag skall ditt till sommaren så tyckte jag det var en bra idé att följa din blogg :)
  Har en fråga om inlägget: Vad är ett vandrarhemskort och hur får man tag på sådant?

  Mvh. Josefin

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Hej Josefin!
  Roligt att du hittade hit. Skoj att du ska till Australien i sommar. Jag blir lite avis.
  Det finns två stora vandrarhemskedjor i Australien; YHA och VIP Backpackers. Köper man medlemskort hos något av dem finns en rad rabatter på resor och olika aktiveteter etc med kortet. Kolla närmare på http://www.yha.com.au/ och http://www.vipbackpackers.com/

 • veridata säger:

  vad fina bilder på australien du har!

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Tack! :)

 • kathy säger:

  Hej!

  Litet tips om internationellt körkort….i Australien finns det inget personnummer. polisen har inget liknande sätt som i Sverige att kolla upp folk och ibland är det för mycket krångel om man har körkort från en annan delstat än den man befinner sig i just då. när det gäller utlänningar, brukar polisen inte orka med ”körkortslösa” turister.

  jag rekommenderar inte sånt, jag berättar bara om en verklighet. en australiensare får ju köra bil på australiskt körkort i ett år här i Sverige….. och dessutom kostar ett internationellt körkort mycket pengar, tycker jag.

  /kathy

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Ja, är det inte så att man har folkomröstat om att införa personnummer i Australien, men ingen vill ha det för att då skulle det bli svårare att ta svartjobb. :)
  Jag har hyr bil med mitt svenska körkort i Australien flera gånger. Jag tror att EU-symbolen gör att det är OK i deras ögon.

 • Valdemar säger:

  deposition för hyrbil i australien.
  Jag har bokad bil i Cairns , firman vill ha deposition på 3300 AUD (frysta i minst en vecka efter hyres period),trots att jag tog alla föräkringar.Kan det vara sant.

 • Johan Drejenstam (author) säger:

  Hej,
  Jag har aldrig hört talas om något liknande vare sig i Australien eller i Sverige.

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.