Home » Flying, Resa i Australien

Att flyga inrikes i Australien

22 mars 2010 12 913 visningar En kommentar

Mina vänner Marcia och Stuart i Adelaide berättade om när en europeisk vän skulle komma på besök. Kunde de hämta honom på flygplatsen? Jovisst!
En vecka innan hans ankomst kom de att prata på nytt om de praktiska detaljerna. Det framkom då att han skulle landa i Sydney.
– Vad menar ni, är det inte i närheten av er?
– Nej, det är två dagars bilresa mellan oss och Sydney!

Det är långt mellan de stora städerna i Australien, och avståndet mellan Alice Springs och Uluru, som på kartan ser ut som ett par timmars resa, tar en hel dag att tillryggalägga. Kontinenten är lika stor som Europa och vill man resa runt under sin vistelse, och det vill man ju, så krävs lite planering. Jag vet att det finns de som anländer med enbart en returbiljett som enda fasta datum, och sedan tar saker och ting som de kommer.
En av mina resor varade i nästan ett halvår, och det enda som jag hade bestämt då var att jag skulle tillbringa den första tiden i Sydney. Därefter var det blankt. 
På de andra resorna hade jag inte lika gott om tid, varför lite mer planering var nödvändigt, men inte mer detaljerat än tre veckor i Sydney, två veckor i Cairns, några dagar i The Red Centre osv.
Det gav mig möjligheten att boka några inrikesflighter i förväg. Har man begränsat med tid och vill se olika delar av landet så finns det anledning att överväga ett flyghopp eller två. Har man en internationell flygbiljett, och det har man ju, så har man ibland tillgång till rabatter på inrikesflyget och dessa har man även om man inte har bokat något i förväg.

Man bör naturligtvis jämföra priser. Konkurrensen på inrikeslinjerna är hård. Qantas och det av Qantas ägda lågprisbolaget Jetstar konkurrerar i första hand med Virgin Blue. Virgin Blue såg dagens ljus i början av 00-talet och fick en skjuts i och med att det anrika Ansett Australia, som säkert en del av er flugit med, gick i konkurs och försvann. Qantas i sin tur startade Jetstar just som en reaktion på Virgin Blues framgångar.
Intressant för Australienresenären är att både Jetstar och Virgin Blue har numera även utrikesflyg till bl.a. Asien och Nya Zeeland.


Ska man boka sina flighter hemma eller på plats i Australien? Jämför priser!

Bonusinfo: Det spanskklingande namnet Qantas är i själva verket en förkortning av Queensland and Northern Territory Aerial Services. Första flygningen gick 1934 mellan Brisbane och Darwin. Longreach i Queensland brukar anses som Qantas födelseort. Där finns idag ett museum; Qantas Founders Museum.

Fler inrikesbolag värda att kolla upp:
Regional Express Airlines
Tiger Airways
Skywest

Air Australia gick i konkurs i februari 2012.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En kommentar »

Tyck till!

Skriv din kommentar nedan eller lämna en trackback från din sida. Det går även bra att prenumerera på kommentarer till detta inlägg via via RSS.

Som den sanne Australienälskare du är skriver du inga dumheter och håller dig till ämnet. Spam undanbedes vänligen.

Följande HTML-taggar går att använda:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Gravatarer funkar här. Vill du ha en egen globally-recognized-avatar, surfa in här.